Struinkunst: Een boot vol verhalen

Struinkunst

Hans Vernooij is kunstenaar en woont aan de Waal. Als je kijkt naar het werk van Hans, dan is er iets dat je raakt. Zijn meubels, zijn kleine objecten, een boomstronk met een nieuwe vorm, op de één of andere manier voel je de liefde waarmee hij het maakt. Dat zie je ook terug in zijn wonderbaarlijke juweeltjes van gejut hout en afval uit de natuur.

Hans: “Al het materiaal is gevonden tijdens mijn wandeltochten langs de Waal, waar ik met m’n hond lekker uit kan waaien. Ik pak de riem, het gekwispel volgt en we gaan op stap. De straat uit, de hoek om en een stukkie over de dijk. We zien de weidsheid van de uiterwaarden en voelen een briesje door onze haren. Stoep af en naar het water, het hoofd is inmiddels al behoorlijk gereset.
Dan verandert het geluid plotseling, want we gaan de zomerdijk over, klein hobbeltje maar grote verandering. We zijn bij de rivier op het strand. Hier vind ik de meeste trofeeën. Er is van alles aangespoeld, klein, groot, licht, zwaar.

Alles heeft mijn interesse, een veer, een steen, stuk ijzer, hout, plastic. Ik neem mee wat me opvalt.
Of waarvan ik denk dat ik het kan gebruiken om een assemblage te maken. Meestal verzamel ik willekeurig en zie ik later verbanden of voeg ik krassend iets toe. Ik maak nieuwe beelden van aangespoelde en gevonden objecten. Afval is mijn voedsel en goedkoop basismateriaal om mee te spelen.

In dit geval maakte ik een boot vol verhalen. Elk onderdeel heeft immers een oorsprong en een lange reis afgelegd. Soms heb ik zelfs een herinnering aan iets bij bepaalde voorwerpen. Zo kan ik ook mijn eigen gedachten en kronkels bergen in mijn struinschip.

De Waalstrandjes zijn mijn paradijs!”

Foto: Jan van den Berg, Studio Finton