Duits uitje

Op advies van het Tourist Info Center Kranenburg maakte ik een verkenningstocht nét over de Duitse grens. Het werd een heel afwisselende wandeling, die je zowel het mooie van de stuwwal laat zien als van het biljartlakenvlakke poldergebied de Duffelt.

Uitzicht op Zyfflich vanaf de Vogelsang

De auto liet ik staan op de Kleefsebaan t.h.v. de Duivelsberg. Een klein stukje door het bos brengt je bij de Heksendans. De lugubere geschiedenis van deze verdoemde plek daar staat netjes op een infobord, dus dat zal ik je besparen. Even later loop je het bos weer uit aan de Duitse kant. Het eerste dorpje heet Wyler. De omweg langs de Vogelsang is aan te raden. Het is een kuitenbijter pur sang, die erg in trek is bij wielertoeristen. Vanaf de top heb je een magistraal uitzicht op Zyfflich.

Wyler
Het dorpje Wyler zelf is een rustige – veelal agrarische – gemeenschap met 500 inwoners. Het kerkje is weer helemaal opgebouwd na de beschietingen in WOII. Ik liep over de Oose Wall en dat voelt aan als een heel oud boerenpaadje. De koeien keken me aan alsof ik daar de eerste mens in jaren was.

Zyfflich
Op naar het volgende dorpje: Zyfflich. In vroeger tijden had het een belangrijke rol als kerkelijk centrum. Ook deze werd in 1945 bijna geheel verwoest. O.l.v. de populaire pastoor Friedrich Häfner werd de  kerk weer netjes hersteld. De pastoor verdiende daarmee de eretitel “puinpastoor”. De bekendste hedendaagse inwoners van Zyfflich – de ooievaars Jan en Marie – waren helaas niet thuis .

Via de lange straat ‘Zum Querdamm’ liep ik naar de grens terug. De straat brengt je precies daar waar hij belooft je te brengen: bij de dwarsdam dus. Maar eerst zie je aan de linkerkant nog de interessante beeldentuin van ‘Nieuw Begin’, een sprookjesachtige plek met in de zomer buitenconcerten. Via het Wylerbergmeer loop je naar Beek. Direct na het drukke kruispunt kan je de Duivelsberg weer op, langs de Filosofenbeek, een prachtig stukje Nederland! Een erg steile beklimming brengt je langs de Motteburcht Mergelpe naar het pannenkoekenhuis. Dit is een ideale locatie om even bij te komen van de inspanningen.

Een 360 graden opname van het Wylerbergmeer, op de Nederlands-Duitse grens (schuiven met de muis):

Tekst en foto’s: Jan van den Berg

Enkele plaatjes onderweg

Flora en fauna onderweg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *