Beleving van een onbevangen wandelaarster

IMG 9751

20 augustus 2022, prachtig weer en vandaag ging ik met een aantal wandelvriendinnen de natuurontwikkeling in de Millingerwaard verkennen. Onder begeleiding van Emmie Nuijen maakten wij daar een rondwandeling. Er is daar de laatste jaren veel veranderd vertelde zij. Voor mij die er nog niet eerder had rond gestruind was het sowieso allemaal nieuw en daardoor kon ik het geheel onbevangen op me laten inwerken.

Ik ben niet meer de jongste en dat geeft het voordeel dat ik op de golven van het leven mee beweeg. Je bent niet meer in gevecht, dat is overigens iets anders dan passief zijn.
Het is misschien niet een hip standpunt, maar die rust vind ik ontzettend fijn.

De Millingerwaard geeft, ook als je er anders dan ik tegen aankijkt, een ieder die daar rondwandelt die rust. Je voelt je er verbonden met de natuur. Observeer en zie het blauwe vlindertje, dat zelf nog niet wist dat ze bijna was uitgestorven.

Er hangt in dit natuurgebied nog een perfecte harmonie. Ik zeg bewust NOG want terwijl ik daar liep zag ik dat sommige sterkere soorten daar druk doende zijn om de zwakkere te overheersen. Maar natuurbeheer en Staatsbosbeheer hebben dat inzicht gelukkig ook en daarom heeft men er ca 100 galloway runderen en konikpaarden te grazen gezet om de boel daar kort te houden. Het is mooi en geruststellend die daar vredig te zien grazen. Vogelspotters kunnen in het kijkhuis Flevopost aan hun trekken komen.

Op sommige plekken dacht ik even dat ik op de Utrechtse heuvelrug stond met prachtig uitgestrekte weidse uitzichten. De kers op de taart is hier vooral de vele geulen en de ondergrondse bronnen en stromen van de rivierdelta.

Als je daar wandelt en alles op je laat inwerken voelt dat als verbonden worden met je oorsprong. Je brein lijkt een geluk-sprongetje te maken.

Wij waren er in een periode van extreme droogte. De waterstanden waren daardoor erg laag we konden overal door en omheen wandelen. Die droogte sloeg ook op mijn keel en het voelde even als een Fata Morgana toen we bij een paradijselijke theetuin kwamen aan de rand van de Millingerwaard. Het is daar net een sprookje uit duizend en één nacht. Ik was overdonderd zoveel schoonheid op één plek bijeen te zien. Een absolute aanrader als je daar wandelt om hier aan te gaan. Daar zal de fantasie JOU vinden in plaats van andersom.

Ik transformeerde daar voor even, naar een wereld van magie en oosterse sferen.

Juist in de huidige tijd zoekt men naar eenvoudige en pure belevenissen. Naar ervaringen die echt, aards en helemaal van onszelf zijn en hier vond ik dat.

Dankjewel Emmie, dat je ons hebt laten kennismaken met dit mooie stukje natuur ontwikkeling. Het was een heerlijke ontspannen dag.

Gerda Schoots

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *