Blog: Hoe vitaal ben jij?

IMG 2544

Vitaliteit staat weer sterk in de belangstelling momenteel. Het is alweer enkele jaren geleden dat ik las over wat een samenleving vitaal maakt. Een onderzoek van een Canadese sociologe toont aan dat diversiteit bijdraagt aan vitalere en productievere onderlinge verhoudingen in de samenleving.

Door: Jettie van den Houdt

Dat is in de natuur ook zo dacht ik direct. Ecosystemen komen door verstoringen van buitenaf makkelijker terug in ongeveer de uitgangssituatie als er een grote biodiversiteit is. Die biodiversiteit moet dan vooral zitten in de uiteenlopende functies die de verschillende planten en dieren hebben in dat ecosysteem. Dat noemen we de veerkracht van het systeem. Vitaliteit heeft dus alles te maken met veerkracht.

De herfst is voor mij het seizoen om de veerkracht van de natuur in haar algemeenheid ten volle te ervaren. De bladeren vallen, dieren maken zich op voor de winter. Zomervogels trekken weg en wintervogels nemen hun plaats in. Het lijkt een enorme verstoring en toch is het straks weer lente en is er een explosie van groei en nieuw leven. De vitaliteit van de natuur laat zich zien in die veerkracht. Helaas geldt dat niet voor verstoringen van buiten die wij veroorzaken. De stikstof crisis is daar een actueel voorbeeld van.

Veerkracht is een term die ook in de psychologie gebruikt wordt. Hoe snel kan een individu zich aanpassen aan tegenslagen. Ook in dit geval is diversiteit helpend denk ik. Naarmate je meer van je unieke persoonlijke kwaliteiten ter beschikking hebt zal je sneller een weg vinden om met tegenspoed om te gaan. Tegenspoed is voor iedereen even erg maar de mate waarin je je leven er door laat bepalen is voor iedereen anders. Wanneer je in staat bent jouw persoonlijke fysieke, mentale en spirituele aspecten in te zetten om weer verder te kunnen is je veerkracht goed ontwikkeld. Je bent vitaal.

Coachen in en met de natuur helpt om de veerkracht van je coachee te vergroten. Wandelen is natuurlijk op zich al een vitaliteit bevorderende activiteit. Daarbij kom je in de natuur gemakkelijker tot zelfreflectie en zelfinzicht. De seizoenen, het type natuurgebied maar ook het weertype is van invloed op de ontwikkeling van je coachee. Juist de begeleiding van een coach in die diverse situaties stimuleert de coachee om al haar/zijn kwaliteiten in te zetten.

Ook als je geen coach bent en van wandelen houdt is de natuur een mooie plek om meer over jezelf te ontdekken. Blijf ten eerste vooral veel wandelen in de natuur om je vitaliteit te onderhouden. Ga vervolgens af en toe een tijd stil onder een boom zitten, of aan de rivieroever en ervaar wat dat je doet. Ga ook eens daar zitten waar je eigenlijk niet wilt zijn. Neem alles wat in je opkomt serieus. Je komt vast tot verrassende inzichten!

Over Jettie van den Houdt
Jettie van den Houdt“Ik werk in en met de natuur aan communicatie en ontwikkeling van mensen.” Ir Jettie van den Houdt is een Wageningse bioloog met nascholing in training en coaching. Ze werkt graag met groepen en teams aan hun vaardigheden, talenten en waarden. Een cursus excursietechniek voor natuurgidsen of een teambuilding voor jouw team, in de natuur worden de beste resultaten behaald. Daarnaast draagt ze haar expertise met werken in en met de natuur met plezier over aan iedereen die in haar/zijn werk coacht in trainingen wandelcoaching. Ze werkt samen met een filosofe in filosofische wandelingen voor een gesprek op niveau in de natuur. Natuurlijk maakt ze als bioloog gebruik van haar kennis van de natuur om processen een extra impuls te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *