Blog: wandel alleen

IMG 0318

Mei, alweer in de 8e week van de intelligente lockdown. Mijn intelligentie bestaat eruit dat ik zo vroeg mogelijk en alleen ga wandelen. Niet veel mensen en wel veel vogels hoor- en zichtbaar. Geen straf dat alleen wandelen, meer een verworvenheid, een uiting van mijn vrijheid. Ik alleen in de natuur.

Dat opgaan in de natuur is ‘normaal’ datgene wat ik in al mijn werk wil overdragen. Of het nu gaat om natuurgidsen opleiden om hun deelnemers de natuur écht te laten ervaren, coaches een ervaringstraining geven zodat zij de natuur óók in kunnen zetten, of om mensen in een filosofische wandeling die een natuurervaring meekrijgen ter inspiratie voor verder nadenken. Mijn achterliggende visie is steeds dat een positieve natuurervaring leidt tot een grotere betrokkenheid bij de natuur, bij jezelf en bij de ander.

Omdat we nu niet met groepen filosofisch kunnen wandelen zetten wij elke maandag, woensdag en vrijdag een filosofische en/of natuuropdracht op facebook. Deze week geïnspireerd door de filosoof Rousseau. Ik las in Wandelen, een filosofische gids, van Frédéric Gros het volgende citaat van Rousseau uit zijn De bekentenissen:
“Nooit heb ik zoveel gedacht, zo bewust bestaan en geleefd, nooit ben ik, als ik het zo mag zeggen, zo mezelf geweest, als tijdens de reizen die ik alleen en te voet heb gemaakt.”
Herkenbaar? Ook al gaat het niet direct om reizen maar om kortere wandelingen?

In zijn latere jaren is Rousseau op zoek gegaan naar zichzelf, naar zichzelf zoals hij van nature is. Hij maakte ver van de bewoonde wereld eindeloze wandelingen in de bossen, dwaalde, verdwaalde en stelde zich vragen. Frédéric Gros schrijft: “Je moet een hele tijd wandelen om weer van jezelf te houden (…) Aan het eind van zo’n wandeling is een mens beter in overeenstemming met zichzelf.”

Mocht je dit helemaal niet herkennen dan nodig ik je uit om van deze tijd gebruik te maken en het te gaan onderzoeken. Stel jezelf vragen over wie je echt bent en wat je echt zinvol vindt en ga alleen wandelen in de natuur. Veel plezier en ontdekkingen!

Over Jettie van den Houdt
“Ik werk in en met de natuur aan communicatie en ontwikkeling van mensen.” Ir Jettie van den Houdt is een Wageningse bioloog met nascholing in training en coaching. Ze werkt graag met groepen en teams aan hun vaardigheden, talenten en waarden. Een cursus excursietechniek voor natuurgidsen of een teambuilding voor jouw team, in de natuur worden de beste resultaten behaald. Daarnaast draagt ze haar expertise met werken in en met de natuur met plezier over aan iedereen die in haar/zijn werk coacht in trainingen wandelcoaching. Ze werkt samen met een filosofe in filosofische wandelingen voor een gesprek op niveau in de natuur. Natuurlijk maakt ze als bioloog gebruik van haar kennis van de natuur om processen een extra impuls te geven.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Zo herkenbaar!
    Struingids besteld, ben benieuwd naar nieuwe nog niet ontdekte wandelroutes.

    Met vriendelijke groet,

    Angela van Leusden

  2. De struingids ook maar even gehaald bij afhaalpunt want er staan altijd mooie natuurwandelingen in waar ik wellicht ook nog niet ben geweest. Ben een natuurmens dus is het ook echt wat voor mij. En ook vind ik dat je mooie en interessante blogjes deelt die ik graag bezoek. Natuurgroet, Tine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *