Column: “We hebben meer natuur dichtbij nodig”

Paarse Morgenster

We gingen het afgelopen jaar en masse de natuur in, ontdekking van een nieuw vrije-tijd activiteit in eigen land. Zintuigen gingen op scherp in Coronatijd. We ontdekten meer geluiden, meer vogels, insecten en bloemen. De special van het Vakblad Groen van de maand maart geeft een mooi overzicht van wat natuur met ons doet en vooral hoe belangrijk dichtbij zijnde natuur is om te ont-stressen.*

Meer ‘natuur’ nabij werd opgezocht zodat iedereen de positieve effecten kon ervaren van in de natuur zijn. Meer mensen werken thuis en die willen in de lunchpauze even bijkomen in de natuur. Daarna was er meer focus en concentratie om door te werken. Voor veel mensen is de dichtbij zijnde natuur echter te ver weg. Onderzoek van studenten van Van Hall Larenstein toont aan dat studenten met name die natuur dichtbij miste. Stadsparken werden druk en zijn meestal iets te ‘aangeharkt’ om van natuur te spreken. Natuur die druk is met mensen die wandelen, hond uitlaten, mountainbiken, paardrijden, met kinderen spelen etc, etc, is naar mijn idee ook niet heel effectief om te ont-stressen. Ouderen met name hebben er behoefte aan op rustigere tijdstippen op rustigere bekende plekken in de natuur te zijn bleek uit ander onderzoek. Dat herken ik dus wel, ´mijn plekje´ en dan zit staat of loopt er ineens iemand anders……..

We hebben in de thuiswerk tijd van Corona de natuur meer nodig dan anders om stress ten gevolge van het thuiswerken de baas te worden. Even ´ontsnappen´werd wel gezegd, van het beeldscherm neem ik aan. Echter er is steeds minder natuur en/of natuurlijke omgeving in Nederland. 3 van de 4 Nederlanders vinden een investering in meer Natuur in de herstelplannen na Corona wenselijk. (Motivaction iov Vogelbescherming Ned). Hoe duidelijk wil je het hebben om daar serieus wat aan te gaan doen?

Heeft dit alles een blijvend effect op ons als alles weer ‘normaal’ is? Of blijven we het koppelen aan ‘Corona’ en gaan we weer op de oude voet verder?
Het is daarom nu de tijd om mensen mee te nemen de natuur in. Verrijk als professional hun natuurervaring door die te koppelen aan natuurbeleving en/of persoonlijke ontwikkeling; wandelcoaching, coaching terwijl je wandelt, natuurexcursie, natuurcoaching, filosofische wandeling , stiltewandeling en nog veel meer.

Ben je geen professional die in en met de natuur werkt dan ben je natuurlijk van harte welkom op alle activiteiten.

Over Jettie van den Houdt
“Ik werk in en met de natuur aan communicatie en ontwikkeling van mensen.” Ir Jettie van den Houdt is een Wageningse bioloog met nascholing in training en coaching. Ze werkt graag met groepen en teams aan hun vaardigheden, talenten en waarden. Een cursus excursietechniek voor natuurgidsen of een teambuilding voor jouw team, in de natuur worden de beste resultaten behaald. Daarnaast draagt ze haar expertise met werken in en met de natuur met plezier over aan iedereen die in haar/zijn werk coacht in trainingen wandelcoaching. Ze werkt samen met een filosofe in filosofische wandelingen voor een gesprek op niveau in de natuur. Natuurlijk maakt ze als bioloog gebruik van haar kennis van de natuur om processen een extra impuls te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *