Rond het Wiel van Bassa met Sjors Fröhlich

Sjors Frohlich

De burgemeester van Vijfheerenlanden Sjors Fröhlich leidt ons rond in zijn ‘achtertuin’, het Wiel van Bassa. Het grootste en mooiste wiel van Nederland volgens Jac. P. Thijsse en die kon het weten.

Sjors Fröhlich loopt bijna elke dag een bijzonder rondje, namelijk om het grootste wiel van Nederland. Hij is naast bekende Nederlander en burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden, vooral al lang bewoner van het gebied, 25 jaar in Meerkerk en bijna 20 jaar vlakbij het Wiel van Bassa. Hij neemt ons mee.

“De Diefdijk is een droge dijk. De dijk moet water tegenhouden, mocht in Gelderland een rivierdijk breken. Deze dijk was ook een scheiding met de evacuatie in 1995. Verschillende mensen en vee uit Gelderland verhuisden tijdelijk westwaarts. De oorsprong van de naam van onze gemeente ligt hier. De 5 heren hadden veel strijd, maar voor waterbeheersing hadden ze elkaar nodig; In het Dordtse Huis vergaderden en overnachtten de heren van het waterschap als ze de Diefdijk kwamen inspecteren.”

We lopen tussen de hoogstam fruitbomen, langs de rand van het water en vragen Sjors, als voormalig DJ, welke muziek hij vindt passen bij het Wiel van Bassa. “Dat hangt af van het jaargetijde en de sfeer. Ik houd ook erg van klassieke muziek; Het vioolconcert van Tsjai-
kovski past hier prachtig. En als het guur is: ’Wild is the wind’ van David Bowie. Als ik hier loop, luister ik overigens nooit muziek. Ik wil de geluiden uit de natuur horen, dat hoort bij de ervaring.”

Sjors raadt, zeker in deze (corona)tijd, aan mooie gebieden en plekjes in de buurt op te zoeken. “Ik kom af en toe op plekken die ik helemaal niet kende en verbaas me er dan over hoe rijk ons gebied is aan stukken natuur. Ook langs de Diefdijk zijn veel geheime paadjes het verkennen waard.”

“Kijk nou, het Wiel en het Dordtse huis; Dit uitzicht is net Rembrandt toch?” Aan de andere kant van de dijk loopt behoedzaam een ree tussen het riet. “Dit is toch geweldig!”

“Ons landschap kenmerkt zich voor mij door de combinatie van dijken, water, knotwilgen en fruitbomen, van alles door elkaar heen. Het is echt een Hollands landschap. De oppervlakte agrarisch land is groot, terwijl het maar een paar procent aan de economie bijdraagt. Tegelijkertijd horen de weilanden zo bij ons gebied, dat je er niet aan moet denken dit op te geven.“

“Voor de toekomst van landschap en natuur in de gemeente vind ik het belangrijk dat we behouden wat we hebben. We kunnen het maar één keer kwijtraken. We hebben mensen nodig bij de provincie, het gemeentelijk bestuur en ook inwoners die op het landschap letten. Dat is ongelofelijk belangrijk.”

We staan nog even stil bij de dikke knot met Jezusbeelden en kaarsen. Niemand hier weet hoe ze er zijn gekomen, ze zijn ineens verschenen. Bijzonder is het, zeker op een totaal niet katholieke plek als deze. Het heeft vast te maken met de waarde van het landschappelijk fenomeen Wiel van Bassa.

Wandelroute Wiel van Bassa - Schoonrewoerd

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Leuk bericht, ik ga in mei 2022 op de sporen van familie ( o.a. Kool) rond om Schoonrewoerd.
    1) En zoek naar de oorsprong v an de naam Bassa. Waar komt de benaming Wiel van Bassa vandaan?
    Is Bassa een familienaam???

    2) Oorsprong van de naam van het dorp Ameide. ??
    Iets met Portugal te maken ??
    Eventueel een plek waar lang geleden portugeese joden zijn beland?

    Ik ben heel dankbaar voor een reactie op deze vragen, misschien is het door te sturen naar een lokale historische vereniging.
    Dank!
    Hanneke Aalbers, CH 2942 Alle
    (afkomstig uit Oosterbeek)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *