Op zoek naar de Romeinse geschiedenis van Rivierenland

IMG 0758

Dat de Romeinse geschiedenis van Rivierenland na 2.000 jaar nog steeds erg tastbaar is, ontdekten we in Zoelen. Woensdag 12 juni waren Emmie en ik daar op bezoek in het Archeologisch Centrum Rivierenland. Annemarie Walravens en voorzitter André van Ingen gaven ons een kijkje in de meest opvallende vondsten.

Ken je bijvoorbeeld het verhaal van de oudste bekende inwoner van Maurik? Het was een Romeinse soldaat uit Frankrijk, die hier zijn naam had ingekrast in zijn eetgerei. Binnenkort meer daarover. Ook leerden we van een boer uit Rijswijk die een zak met scherven van ongeveer 15 wrijfschalen kwam aanleveren, hij had ze gevonden op zijn land. Wrijfschalen werden gebruikt om kruiden fijn te wrijven en een dergelijke hoeveelheid wijst erop dat deze uit een grotere keuken van een legerplaats afkomstig waren. Hoogstwaarschijnlijk uit Castellum Mannaricum.

Andere objecten die in Maurik en omgeving werden gevonden zie je hieronder: Romeinse sleutels, een ploegschoen (een zware ijzeren punt aan een stok om mee te ploegen), terra sigilata en ander aardewerk. Het olielampje dat in Kesteren werd gevonden is nog in een goede staat.

Alle geleverde informatie gaan we gebruiken om de ontdekkingstocht op het Eiland van Maurik samen te stellen.

Het Archeologisch Centrum in Zoelen is vrij toegankelijk voor iedereen, op woensdag (19:00 – 21:30 uur) en zaterdag (13:00 – 16:00 uur).
Meer op de website >

Tekst & foto’s: Jan van den Berg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *