Met het Persingense Veer naar ‘t Zwanenbroekje

Aan de voet van de stuwwal van Berg en Dal vind je een natuurgebied met een heel eigen signatuur, ‘t Zwanenbroekje. Op particulier initiatief werd hier vanaf 1992 landbouwgrond omgevormd tot moeras. Het grootste gedeelte is alleen onder begeleiding toegankelijk, maar op het boerenlandpad mag je wel altijd wandelen. Een trekpontje is een leuke afwisseling op de route. Vertrekpunt is Ubbergen of Persingen, wij kozen voor het laatste dorpje.

Gebiedsnaam: ‘t Zwanenbroekje | Beheerder: Stichting Landschap Ooijpolder-Groesbeek (SLOG) | Grootte: ca. 8 ha.

Persingen
We vertrokken op de parkeerplaats bij het kerkje van Persingen. Het staat bekend als het kleinste kerkdorp van Nederland en daar zit een verhaal aan vast. Vroeger was Persingen namelijk veel groter. Het was een zelfstandige heerlijkheid met een eigen kasteel en veel meer boerderijen. Bij de overstroming van 1809 spoelde het grootste deel van het dorp weg en nu resten er nog slechts een paar huisjes en een (veel te grote) kerk.

Het Meertje, hersteld moeras
De wetering met de naam Het Meertje zorgt voor de afwatering van de Ooijpolder, de Duffelt en de stuwwal in de Waal. Vroeger lag hier een moeras, dat diende als waterbuffer. Die werd opgeofferd voor landbouwgrond. Nu – met een verwachte klimaatverandering in het verschiet – blijkt dat een minder goed plan te zijn. Bij overvloedige regenval heb je namelijk extra ruimte nodig om al dat water te bergen. Daarom is op initiatief van de grondeigenaar 8 hectare teruggebracht in de oude staat, de toplaag is afgegraven waardoor waterrijke natuur weer kans kreeg. Het Zwanenbroekje werd weer moeras.

Opvallende diersoorten die hier huizen zijn de kamsalamander, roerdomp, bever, zwarte stern en blauwborst.

Een 360 graden opname bij het kerkje van Persingen (je kunt schuiven met de muis):

Foto’s onderweg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *