Verrassende struintocht tussen Hanzesteden

IMG 2142

Afgelopen donderdag liep ik met twee vriendinnen van Deventer naar Zutphen (20 km), zoveel mogelijk door de uiterwaarden. De avond tevoren won ik informatie in bij Wim Eikelboom, m’n collega langs de IJssel. Hij tipte ons om op te letten net nadat we de A1 onderdoor zouden komen. Daar staat de oudste schietwilg van Nederland. Het werd me weer duidelijk waarom ik zo van struinen langs de rivier houd; Onderweg kom je zoveel verrassingen tegen!

Lekker dat we vanaf Deventer een pontje naar de overkant konden nemen, hoefden we niet naast langsrazende auto’s over de brug te lopen. Tamelijk snel doken we de uiterwaarden in. Het voelde alsof we op bedevaart gingen naar die heel oude schietwilg. Imposant zo’n reuzeboom die al zo lang stand houdt! (meer info: Schietwilgen: snelle groeiers aan de stroom Rivierverhalen).

Verderop kwamen we langs ruïne De Nijenbeek. Deze werd in de 13e eeuw gebouwd als donjon (verdedigingsburcht) en ligt prachtig in het IJssellandschap. Op 12 april 1945 beschoten de geallieerden de burcht vanaf Gorssel met granaten en tanks om de Duitsers die in het bouwwerk zaten te verdrijven.

We lopen om de burcht heen en horen geklepper. Ooievaars zweven rond hun nesten in oude bomen. We telden zeker 30 bezette nesten pal langs de rivier. De volgende natuurverrassing was een groot veld gulden sleutelbloemen. Een van m’n vriendinnen had eens een veldje in Zuid-Limburg gezien, zo zie je het zelden.

Vlak voor de brug naar Zutphen stuitten we op een boeddhistische stupa, een bijzonder fenomeen langs de rivieren. De plek is mooi aangekleed. Een tekstje erbij moedigt je aan om met de klok mee om de stupa te lopen en mediteren. Op het witte bouwwerkje liggen rivierstenen.

Zutphen ligt strategisch, waar twee rivieren samenkomen. De Berkel mondt hier in de IJssel uit. We bezochten de plek waar de Berkel de stad in stoomt. We stonden versteld van de mooie 14e eeuwse Berkelpoort, die deze entree eer aan doet. Even waanden we ons op pelgrimstocht in Spanje.

Tekst en foto’s: Emmie Nuijen

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Dit klinkt als een prachtige wandeltocht, die ik ook graag eens zou willen lopen. Ik ben niet bekend in dit gebied, is er een routebeschrijving van deze wandeling beschikbaar?

 2. Hoi Fenna
  Van deze tocht is geen routebeschrijving beschikbaar.
  We zijn vanuit Deventer met de pont naar de overkant gegaan,
  en aan de overkant direct links.
  Al gauw kun je door de uiterwaarden, in ieder geval tot de pont naar Gorssel.
  Daarna zijn wat stukken uiterwaard verboden toegang; beetje opletten en zo dicht mogelijk waar het kan langs de rivier, is m’n advies. Het Hanzestedenpad loopt hier ook langs. Dat is ook leuk en je kunt er makkelijk op terugvallen.
  Eenvoudige route, rivier aan je linkerhand houden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *