Plantenexcursie in Kleine Willemswaard Tiel

IMG 20190706 180953

Middelste Potentilla, Wauw, Varkensgras, Timotheegras. Vandaag zijn we op excursie in de Kleine Willemswaard (Tiel) met twee bevlogen biologen, die elkaar kennen uit de tijd van Warmonderhof (biologische-dynamische landbouwschool die bij Tiel was).

Ik leer veel. Heel veel wordt er over ons uitgestort; als ik vijf weetjes onthoudt, vind ik dat meer dan een mooie score. Leuk dat we zo’n geïnteresseerde groep mensen mee hebben, ieder weet wat uit z’n eigen hoek.

Cichorei met z’n karakteristieke blauw-paarse kleur is een ochtendbloeier; iedere dag gaat een nieuwe bloem open, die een dag bloeit. Regent het die dag, dan wordt de bloem witter; het pigment lost op. Akkerkers is een typische uiterwaardenplant, die tegen overstroming kan.

We staan stil bij de Linde, die anderhalf jaar geleden is aangeplant op de plek waar in vroeger tijden de veerstoep voor het veer Tiel-Wamel lag. De boom heeft het moeilijk, veel dorre bladeren. Enkele takken zijn geknakt! Wat is er aan de hand? De boom is behoorlijk ondergescheten door vogels. Zij  strijken schijnbaar geregeld neer op dit solitaire boompje. Ik houd het erop dat zij geprobeerd hebben takken voor hun nesten uit dit boompje te slopen. De ‘veerlinde’ redt het vast, hoop ik.

Zomerfijnstraal, Crepis Capilaris, Aardaker, Watereppe. Het is leuk om te zien wat in een gebied groeit dat een paar jaar geleden uit de landbouw is gehaald. De uiterwaard verdwijnt soms onder Waalwater, zoals dit vroege voorjaar, toen we uitsluitend nog over de zomerdijk konden lopen. In de hete weken eind juni hebben de gastdame en -heer van vandaag, Caroline van der Mark en Willem Beekman, meer dan 130 soorten geteld!

De wind trekt aan en we zien donkere wolken aankomen. Het begint te spetteren en het hoogtepunt van de  wandeling dient zich aan.  Een Koninginnepage steelt de show! Ze blijft rustig zitten, heeft geen zin om te fladderen in de regen. Velen van ons zien dit prachtige dier voor het allereerst en we nemen  de tijd om haar van alle kanten te aanschouwen. Willem probeert de aandacht nog te trekken met een plant. Die gedrevenheid en liefde voor planten heeft ook indruk gemaakt vandaag!

De gehele plantenlijst
Meer info: https://www.ark.eu/gebieden/kleine-willemswaard

7 juli 2019, Emmie Nuijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *