Route app “Struinen door de Verboden Kringen” gelanceerd

Routabel1200x800

Het Waterliniepad en het klompenpad tussen de forten Werk aan het Spoel en Everdingen hebben nu een verrijkende toevoeging gekregen met de lancering van de nieuwe route app “Struinen door de Verboden Kringen”. Op zaterdag 20 april werd de app gelanceerd.

Struingidsen Vincentius en Thomas nemen gebruikers via de app mee op ontdekkingstocht door de ‘Verboden Kringen’, waarbij ze verhalen delen over de militaire geschiedenis, waterbouwkundige uitvindingen en de riviernatuur. De app is ontwikkeld door de Struingids, en biedt een interactieve ervaring die zowel educatief als vermakelijk is. De app, die gratis is te downloaden via RoutAbel, biedt een boeiende 3,5 km lange route die wandelaars meeneemt op een reis door de rijke geschiedenis van dit unieke gebied.

Lancering app
De lancering van de app vond plaats op zaterdag 20 april op Werk aan het Spoel, tijdens het landelijke Weekend van het Verdedigingserfgoed. Wethouder Wichgers van de gemeente Culemborg verrichtte de lancering en benadrukte het belang van het behouden en delen van ons erfgoed. Daarnaast werden de nieuwe informatieve panelen gepresenteerd, die het werelderfgoed van de Hollandse Waterlinies belichten en de historische waarde van de locaties illustreren.

Hollandse Waterlinies verkennen
De app “Struinen door de Verboden Kringen” biedt een unieke manier om het erfgoed van de Hollandse Waterlinies te verkennen, maar draagt ook bij aan het vergroten van het bewustzijn over dit bijzondere stukje geschiedenis. Download de app vandaag nog en ontdek de verborgen schatten van Culemborg!

Wat zijn de ‘Verboden Kringen’?
De ‘Verboden Kringen’ verwijzen naar een historische wet uit 1814 die bepaalde dat rond elk vestingwerk drie kringen moesten worden getrokken. Deze kringen waren bedoeld om het schootsveld vrij te houden in tijden van oorlog, waardoor ze als ‘verboden’ werden beschouwd voor bewoning of landbouwactiviteiten. Deze regeling was essentieel voor de verdediging van strategische locaties zoals de forten Werk aan het Spoel en Everdingen langs het Waterliniepad en het klompenpad.

Direct naar de route
Als je de Routabel app al hebt gedownload kan je direct naar de route door de onderstaande QR code te scannen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *