Leerdam rond (13,5 km)

Leerdam Rond

Struintocht langs de groenste plekken van de Glasstad. Dat Leerdam in een groene omgeving ligt, is duidelijk te zien tijdens deze rondwandeling. We maken een grote ronde om de stad langs natuurgebieden als Grote Wielsloot en reservaat Schaayk en pikken meteen de hoogtepunten van Leerdam mee.

We starten op de parkeerplaats tegenover de Glasfabriek, bij het kunstwerk De Glazen Toren (voor de navigatie: Lingedijk 8, Leerdam).

Glasfabriek Leerdam
Er zijn nog steeds twee glasfabrieken werkzaam op het terrein: Libbey produceert tafelglas en bij O-I worden bierflesjes geproduceerd.

Loop ongeveer 600 meter over de Lingedijk in zuidelijke richting, aan je rechterkant zie je het Nationaal Glasmuseum.

Nationaal Glasmuseum
Op een steenworp afstand van de fabriek is het Nationaal Glasmuseum gevestigd in het voormalige woonhuis van Petrus Marinus Cochius, de bevlogen directeur van de glasfabriek. Ingegeven door idealisme bracht Cochius betaalbaar en goed ontworpen glaswerk op de markt. Hij koos voor een nauwe samenwerking tussen kunstenaars en industrie.
Een lange rij gerenommeerde kunstenaars hebben het aanzien van het gebruiksglas veranderd. Ga je eens vergapen aan de bijzonderste glaswerken!

Even verderop ga je rechts de dijk af via Klein Oosterwijk. Je komt langs een wiel, overblijfsel van een dijkdoorbraak.

Grote Wielsloot
Het wiel ligt in het natuurgebied de Grote Wielsloot. Het is het leefgebied van de heikikker (in de paartijd kleuren de mannetjes hemelsblauw) en de rugstreeppad (herkenbaar aan zijn gele rugstreep en rode wratten).

Loop verder over het Libellepad. Op Tiendweg stukje links, rechts wandelpad (parallel aan Koenderseweg) helemaal rechtdoor volgen tot spoor dat je oversteekt.

Je loopt door een ecologische zone die speciaal is aangelegd voor de beschermde diersoorten die in het gebied voorkomen. Met de bouw van de wijk Broekgraaf was de gemeente verplicht een nieuw leefgebied te creëren voor beschermde dieren in het gebied.

Struin rechts van de Koenderseweg door. Bij het Schapedijkje / Bruininxdeelsekade rechtsaf en dan uitlopen. Bij het Recht van ter Leede even links, gauw naar rechts (Loosdorp) tot aan de rotonde. Die steek je over en je gaat min of meer rechtdoor op het wandelpad, de Donkere Kade.

Natuurreservaat Schaayk
De Donkere Kade doorsnijdt natuurreservaat Schaayk, dat bestaat uit natte graslanden, bosjes, sloten, rietputten, boomgaarden en grienden. Het reservaat is een aantrekkelijk leefgebied voor reeën. Het gebied is erg kwetsbaar, dus niet vrij toegankelijk. Van het verhoogde waterpeil profiteren veel plantensoorten en vogels die van moerasbos houden: sprinkhaanzangers en waterrallen broeden hier.

Op de Diefdijk ga je een stukje links tot aan het trekpontje aan je rechterhand.

Diefdijk
In de loop van de eeuwen is de Diefdijk steeds weer verhoogd. Dat gebeurde door met schop en kruiwagen klei van de voet van de dijk naar boven te brengen. Het verklaart ook de natte stroken natuur direct onder de dijk. Sommige van de werkpaadjes zijn nog altijd te zien.

Nadat je jezelf met het trekpontje naar de overkant heb gebracht ga je naar rechts. Volg de Acquoyseweg langs de Culemborgse Vliet. Je loopt langs Het Wiel en het Werk aan het spoor. Ga onder het spoor door, bruggetje over en onder de provinciale weg door. De Acquoyseweg eindigt bij gemaal De Oude Horn op de Meerdijk, die ga je rechtsaf en dan na een klein stukje (50 meter) rechtsaf de Diefdijk op. Bij de rotonde links en meteen rechts: Oud Schaik.

Oud Schaik is ongeveer 1,4 km. lang en loop je helemaal uit. Verder over de Watertorenlaan, rechtsaf stukje Koningin Emmalaan, vrijwel rechtdoor: Meent, linksaf brug over Fonteinstraat. Rechtdoor blijven lopen tot Linge.

Loop onder de stadsmuur, langs restaurant de Beren, de brug onderdoor en via de Lingedijk bereik je weer de parkeerplaats.

 

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *