Op het kruispunt van Diefdijk en A2 (6,2 km)

IMG 6465 Molenkade

Bij de Diefdijk zie je de strijd tegen het water goed terug. Maar ook de strijd tegen buitenlandse mogendheden én het onderlinge gekibbel tussen de Hollanders en de Culemborgers.

Start op de carpoolplaats (1) bij de A2. Loop richting de rotonde en steek het viaduct van de A2 over. Bij de tweede rotonde rechtsaf, de Kerkweg op. Aan het einde linksaf over de Dorpsweg. Op de rotonde links, klein stukje provinciale weg en dan rechts de Bruine Kade op. Loop deze uit tot de Diefdijk, daar ga je rechts tot de bunker (3) aan je linkerhand.
Net ná deze bunker kan je aan de rechterkant de dijk af voor een uitbreidingsrondje (2) door de griend. Zeker een aanrader, je komt er zelfs langs ‘Stonehenge‘.

Ga de dijktrap af bij de bunker en sla aan het eind van de vlonder linksaf. Loop het veld door en kruis de verharde Molenkade. Door het hekje en door de grienden ga je linksaf, het slingerende klompenpad is een aanrader. Je komt uit bij de doorgezaagde bunker (4). Loop daar doorheen en vervolg de Diefdijk, weer over de A2. Neem eerste afslag links, de Kerkweg, en je komt weer op de carpoolplaats aan.

Burenruzie
Toen de Diefdijk in 1497 doorbrak (of met opzet werd doorgestoken door de Culemborgers?) legden de Hollanders een nooddijkje aan, een zogenaamde ‘vingerling‘. Dat dijkje lag echter op het grondgebied van de Heer van Culemborg, die het weer liet doorsteken, enzovoorts.

Molenkade
Ooit stonden hier maar liefst 7 molens het overtollige water weg te pompen. Ze werden overbodig toen eind 19e eeuw bij Leerdam het stoomgemaal De Oude Horn werd gebouwd. Nu is er, op enkele muurtjes na, niets van de molens over. De voormalige inundatievelden vervullen tegenwoordig andere doelen: waterberging en ontwikkeling van natte natuur. Het is een gevarieerd gebied met natte bloemrijke hooilanden, paddenpoelen en oude grienden.

Bunker 599
Een andere attractie van de Diefdijklinie is de doorgezaagde bunker (foto rechts). Je kunt hem heel goed vanaf de snelweg zien. ‘Bunker 599‘ is een groepsschuilplaats uit de mobilisatietijd (1940). De bunker is in 2010 in tweeën gedeeld door een stuk los te zagen en te verwijderen. Het zaagwerk, met een diamantzaag door metersdik gewapend beton, duurde vier weken. Er is een trap gemaakt die voert van de dijk af naar een pad dat door de bunker tot over het water loopt. In het water langs het pad staan palen die de waterhoogte aangeven als het land onder water gezet zou worden.

Zijderveld
Het dorp Zijderveld is met 800 inwoners het kleinste én het oudste plaatsje van de gemeente. Ongeveer 3500 jaar geleden vestigden zich hier de eerste bewoners. Zijderveld behoorde lange tijd tot het gebied van de heren van Culemborg.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Heel jammer dat je het uitbreidingsrondje niet kunt lopen
    Dus ook de “Stonehenge” niet kunt zien.

  2. Wij hebben vandaag de route gelopen. Het is een erg mooie route. Ook het uitbreidingsrondje gelopen. Ik vraag me wel af wie “Stonehenge” gemaakt heeft en waarom. Wie kan hier iets over zeggen? Het is duidelijk bewust gemaakt gezien de trottoir randen die er naar toe lopen.
    De tocht is met het uitbreidingsrondje ruim 8 kilometer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *