Excursie Sophiapolder, Waddenzee In Zuid-Holland

Excursie Sophiapolder, waddenzee in Zuid-Holland

Datum: 17 jun. 2023
Tijd: 13:00 - 15:00


Dankzij getijdenrivier de Noord bepaalt het water het ritme van Sophiapolder: twee keer per dag stroomt het water hier naar binnen. Met eb komen de slikken droog te liggen. Met vloed vullen de geulen en kreken zich met zoet water. Dat zorgt voor een bijzonder landschap: een waddengebied onder de rook van Dordrecht! Te mooi om te missen, dus meld je aan en vergeet je verrekijker niet.

Deze excursie begint wanneer je aan boord van het voetveer stapt. Aan boord en tijdens de wandeling over het eiland gidst de gids je door oude verhalen en langs nieuwe (vogel)soorten. Je wandelt door een geschiedenisboek met overal wel een (vreemde) vogel te spotten of verhaal voor het oprapen. De gids kent ze allemaal!

Van landbouwgrond naar een waar vogelparadijs. De Dordtse bankier Herman de Kat had dat niet kunnen bedenken toen hij in 1856 drie zandbanken omringde met een dijk: Sophiapolder was geboren. Het eiland werd vooral gebruikt als landbouwgebied. In 2011 veranderde dit met het doorsteken van de dijk: een nieuw natuurgebied was geboren. Vogels vinden sindsdien op de drooggevallen slikken een tafeltje dekje. Tureluur, grutto, kluut en verschillende soorten meeuwen scharrelen hun kostje hier bij elkaar. Met een beetje gelukt laat de ijsvogel van zich horen tijdens het boottochtje naar het eiland toe.

Benieuwd naar de verhalen van Sophia? Meld je aan en ga mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *