De geluksdag van de hommel

IMG 2929

Al struinend door de Leeuwense Uiterwaarden viel mijn oog op een hommel in moeilijkheden. Het beestje hing onderaan een distel te bungelen, blijkbaar was hij met z’n pootje in een oud spinnenrag blijven hangen en nu kwam hij maar niet los. Wat een geluk voor hem dus dat ik langsliep.

Maar… vroeger leerde ik om zo min mogelijk in te grijpen in de natuur. “Er zijn roofdieren en prooidieren en wat wij als mensen wreed vinden is in de natuur de normaalste zaak van de wereld, bla bla.” Allemaal goed en wel natuurlijk, maar er was geen roofdier die er iets aan had en het gaat al zo slecht met de hommels en de bijtjes. Dus probeerde ik de arme hommel te bevrijden uit zijn benarde positie.

Met een takje was dat zo gepiept en de hommel duikelde bevrijd naar beneden… precies in het web van een wespspin! Hoe groot is die kans! Een wespspin had ik hier nog nooit van mijn leven gezien, die zijn sowieso behoorlijk zeldzaam in Rivierenland.

De wespspin was gelukkig net druk bezig met het inspinnen van de vorige prooi (zoals je op de foto ziet), dus daar had de hommel voor de tweede keer geluk. Want nu ik eenmaal in reddingsmodus was heb ik hem hier ook maar met een takje uit bevrijd.

Twee keer aan de dood ontsnapt op 10 minuten tijd, deze hommel had echt zijn geluksdag!

Jan van den Berg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *