Struinen over landgoed Loenen en door de Loenensche Buitenpolder (5,5 km)

Het rustige en statige landgoed Loenen ligt aan de Waal in de Betuwe. Het bestaat uit bosrijke binnendijkse en weidse buitendijkse gronden en is in totaal bijna 200 hectare groot. Je kunt er vrij wandelen en fietsen. Langs de wandelroutes staan kleine panelen met meer informatie over de natuur en de cultuurhistorie.

Wij namen een kijkje in augustus 2023, op het moment dat de dijkversterking tussen Wolferen en Sprok nog in volle gang was. Dat gaf wat problemen op de route, die door afgesneden zijwegen opeens heel veel langer werd. Normaal loop je dit rondje in 5,5 klometer.

Loenensche Buitenpolder
De Loenensche Buitenpolder ligt grofweg tussen Herveld en Slijk-Ewijk. Sinds 2014 is hier gewerkt om de riviernatuur meer kansen te geven. In 2019 is de historische loop van de oude rivierstrang hersteld. De herinrichting van de uiterwaard creëert een moerassig en grasrijk leefgebied. Ook de rivierstrandjes zijn een bezoekje waard. Als je niet te preuts bent tenminste, want er wordt hier naaktrecreatie gedoogd.

Een roerig verleden

De oorsprong van het landgoed ligt meer dan 1000 jaar geleden. In de 11e eeuw wordt voor het eerst de naam Loenen, of Lona zoals het toen geschreven werd, in een akte gemeld. ‘Lo’ betekent bos en ‘aa’ geeft een waterloop aan, waarschijnlijk de rivier. De naam verandert in de loop der jaren in Loenen. De belangrijke cultuurhistorie van het landgoed is terug te vinden in het landhuis uit de 19e eeuw met de bijgebouwen en de onderliggende oudere fundamenten, de historische boerderijen en het authentieke boswachtershuis boven aan de rivierdijk.

Behoud van de Heerlijkheid

De laatste particuliere eigenaar van landgoed Loenen is de familie Van Boetzelaer. De laatste baron Van Boetzelaer overlijdt in 1998, waarna de barones besluit het landgoed te verkopen. In 2002 koopt het Rijk Heerlijkheid Loenen aan om het landgoed veilig te stellen voor toekomstige generaties. In 2004 wordt het overgedragen aan Staatsbosbeheer, dat het oude landgoedkarakter wil behouden. In het bosarme rivierengebied is het Loenense bos namelijk een zeldzaamheid, zeker vanwege het voor Nederland bijzondere bostype: het natte essen-eikenbos.

Het landhuis uit de 19e eeuw is nu een B&B

Enkele dieren die we tegenkwamen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *