Parels aan de Linge (13 km)

Lingeroute

Een afwisselende wandeling met veel glas, historie, kunst, glas, natuur, lekker eten en drinken, glas, knusse dorpjes en niet te vergeten… glas!

Meneertje Appeltaart, Glasmuseum Leerdam

Aria & Annelies ontvangen je graag bij Meneertje Appeltaart

Ja, Leerdam staat bekend om zijn glas. Er is dan ook geen betere start van deze route te bedenken dan in het Nationaal Glasmuseum, Lingedijk 28. Tip: wil je de tocht beginnen met de lekkerste appeltaart van de regio dan ga je langs bij Meneertje Appeltaart in de tuinkamer van dit museum (ook apart te bezoeken als je geen tijd hebt voor museumbezoek): www.meneertjeappeltaart.nl.

Via de Lingedijk loop je langs de Glasfabriek. Onderlangs bij de Lingebrug kom je in het oude gedeelte van Leerdam. Volg de Zuidwal – langs de jachthaven – tot aan de Horndijk.

Hofje van Aerden
Zowel door de 17e eeuwse schilderijencollectie als door de nutstuin met vergeten groenten is dit vrouwenhofje een bezoek waard. Volgens 18e eeuwse traditie wordt het hofje beheerd door een regent en bewoond door alleenstaande dames van Protestantse huize.
www.hofjevanaerden.nl

Glasblazerij
Glasblazen is fascinerend! Hier kan je beleven hoe glasblazers op ambachtelijke wijze van vloeibaar glas prachtige glazen kunstobjecten maken. Alle dagen, behalve maandag, geopend.
www.nationaalglasmuseum.nl

De Oude Horn
Ook dit oude stoomgemaal staat in het teken van glas. Maar let op: alleen elke eerste zondag van de maand is het open. Kunstenaars Bernard Heesen en Nienke Sikkema werken er aan het project ‘de valkuil van de kunde‘, vanaf 22 juni 2019 te zien in het Glasmuseum.

Loop onderaan de Meerdijk richting Fort Asperen. De loopgraven (uit 2016) aan de oostkant van de dijk herinneren aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Volg de Kerkweg, Achterweg en Pr. Beatrixstraat tot de Lingedijk in Acquoy.

Acquoy
Acquoy ligt aan een afgesneden meander van de Linge en het ligt daar zeker al sinds het jaar 1311. De kleine huisjes langs de Lingedijk maken het tot één van de charmantste plekjes van de Betuwe. Karakteristiek is de scheve toren, die al tijdens de bouw in de 15e eeuw verzakte. Toepasselijk is dan ook het graf van mevrouw Pisa, aan de voet van deze toren.

Via Lingedijk en Langendijk loop je een stukje over het Rhenoijschepad (klompenpad), tot aan het Fort bij Asperen.

Put van Bullee
In het natte natuurgebied ‘de Put van Bullee’ groeien veel bijzondere planten zoals de Moeraswespenorchis en de Bonte paardestaart. Het gebied is een soortenrijk kalkmoeras, zeldzaam in Nederland en daarom niet toegankelijk.

Fort bij Asperen
Dit verdedigingswerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie had als doel om de Linge te verdedigen. Het zware gebouw is opgetrokken uit buitenmuren van anderhalve meter dik. Nu heeft dit militaire monument een andere invulling gekregen met kunstexposities, culturele evenementen, horeca en educatie. De agenda is te lezen op www.fortbijasperen.nl. De taveerne in de houten genieloods is van woensdag tot zondag open van 11-17 uur.

Asperen
Over de Lingesluis loop je door Asperen in de richting van de kerk. In de Minstraat waan je je in Franse sferen, het is één van de meest authentieke straatjes van dit toch al rijk bedeelde dorpje.

Tussen de witte villa en het gemeentehuis door bereik je de Oude Zuiderlingedijk. Via het Dirk Willemszpad (zie hieronder), de dijk en de Lingebrug bereik je weer het Glasmuseum.

Dirk Willemsz
Het verhaal van Dirk Willemsz is mooi en tragisch tegelijk. Als wederdoper werd hij in de winter van 1569 gevangen gezet op het kasteel van Asperen. Hij ontsnapte over het ijs, maar toen zijn achtervolgende bewaker in een wak zakte en dreigde te verdrinken, aarzelde Dirk geen moment en redde hem het leven. Helaas kon Dirk zo weer ingerekend worden en belandde hij alsnog op de brandstapel.

Tekst & kaart: Jan van den Berg, Studio Finton