Een zeldzame ontmoeting

IMG 9923

Soms kom je iets tegen tijdens het struinen waarvan je later pas begrijpt hoe uniek het was. Dat gebeurde ook vanmiddag, toen ik langs de oevers van de nevengeul liep in Wetland Passewaaij. Daar zat een flinke spin te luieren in de zon, op de afgekalfde klei-oever. Hij of zij zat zo stil dat ik eerst dacht dat het om een dood exemplaar ging. Ik plaatste bijgaande foto’s in de Facebook groep ‘Determinatie van planten en dieren’.  Een handige plek met ruim 18.000 experts, waar je vaak binnen de minuut de juiste naam doorkrijgt.

Grindwolfspin

Wat bleek? Het ging hier om de Grindwolfspin (Arctosa cinerea), een uiterst zeldzame spinnensoort. Jarenlang uitgestorven in Nederland en pas in 2016 weer eens waargenomen in Munnikenland door Dirk Muller van de Natuurwacht Bommelerwaard. Later kwamen daar nog eens waarnemingen bij in Dreumel en bij Nijmegen, waaruit bleek dat deze grindwolfspin dus weer terug aan het keren is aan de Waal.

Trouw schreef er in 2019 een artikel over.

En toen kreeg ik opeens een ingeving. Vorig jaar op de laatste dag van de Ri4daagse 2019 kwam ik op een strandje bij Loevestein ook eens een hele grote spartelende spin tegen die zich door het zand probeerde te wurmen. De foto’s erbij gepakt en ja hoor, als twee druppels water! Ook een grindwolfspin.

Jan van den Berg

Grindwolfspin

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Ik heb ‘m twee jaar geleden gezien, ook in de Wetlands aan het Waalstrand Emmie. Zal de foto’s eens opzoeken en naar je doorsturen.

  2. De mannetjes worden 14 mm zonder poten, de vrouwtjes iets groter: 17 mm. Dit zal dan wel een vrouwtje geweest zijn, want ik schatte het lijf van de spin op bijna 2 cm.

  3. Wellicht komt deze spin vaker voor, maar wordt hij niet herkend. Dankzij dit bericht heb ik gisteren bij Heesselt ook een exemplaar gespot. Dank je Jan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *