Winterse Struintocht Rondje Keent

Winterse struintocht Rondje Keent

Datum: 08 jan. 2023
Tijd: 10:00 - 12:30


Vrijwilligers van Brabants Landschap organiseren zondag 8 januari de eerste editie van de maandelijkse struintocht Rondje Keent in 2023. Dwars door de riviernatuur in de uiterwaarden van de oude Maasbocht tussen Ravenstein en Grave. Bijzondere aandacht tijdens deze wandeling is er voor de natuur in winterse rust. Ook veel aandacht voor de grote wilde grazers in het gebied, de Taurossen en Exmoorpony’s. De wandeling start om 10 uur bij het informatiecentrum van Brabants Landschap en Stichting Taurus aan de Zuijdenhoutstraat 2 in Keent.

De wandeling gaat vooral over onverharde paden en over paadjes die zijn gemaakt door de grote grazers in het gebied. Vanwege het vele natte weer in de afgelopen dagen wordt aangeraden waterdicht schoeisel te dragen. Deelenemers starten om 10 uur bij het informatiecentrum en zijn rond 12.30 uur terug. Parkeren kan op het terrein van het infopunt en deelname is gratis. Een vrije gift is natuurlijk welkom. Aanmelden is niet nodig.

Hand in hand
In de uiterwaarden van de oude Maasbocht in Keent vindt iets bijzonders plaats. Ruimte voor de rivier, natuurontwikkeling en biodiversiteit gaan hand in hand. Sinds enkele jaren probeert men ook hier het imposante Europese oerrund terug te brengen in de natuur. Door kruising en selectie met oude runderrassen uit Europa worden stappen gezet op weg naar het evenbeeld van het oerrund, de tauros. Deze was de voorouder van alle runderen in Europa. De taurossen zorgen samen met de Exmoorpony’s ervoor dat het gebied open blijft om water uit de Maas te kunnen bergen bij een hoogwaterstand en diverse nieuwe natuur een kans te geven.

Informatie
Voor vragen over deze wandeling op iedere 2e zondag van de maand, kunt u contact opnemen met René van den Heuvel, coördinator informatiecentrum Brabants Landschap Keent, informatiecentrum.keent@gmail.com

Foto: James van Leuven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *