Presentatie Vogelkenner Albert Beintema In Het Stroomhuis

Presentatie vogelkenner Albert Beintema in Het Stroomhuis

Datum: 06 mrt. 2024
Tijd: 20:00

Locatie
Stroomhuis Neerijnen


Op verzoek van de Vogelwerkgroep van IVN West-Betuwe verzorgt Albert Beintema een presentatie over vogels. Op woensdagavond 6 maart in Het Stroomhuis in Neerijnen. Iedereen is welkom.

Albert Beintema kijkt al meer dan 60 jaar naar vogels, zowel in zijn vrije tijd als voor zijn werk.
Als wetenschappelijk medewerker aan het Rijksinstituut voor Natuurbeheer, het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek en Alterra besteedde hij ruim dertig jaar aan vogelonderzoek. Variërend van tureluurs in Nederland, grutto’s in Afrika tot pinguïns op de Zuidpool.

Hij is gids, reisleider en schrijver van diverse boeken over vogels. Met het boek De Grutto won hij de Jan Wolkersprijs voor het beste natuurboek. Andere titels van hem zijn: Mijn vogels, De bergeend, In de voetsporen van Shackleton en Het waterhoentje van Tristan da Cunha.

De basis van zijn presentatie vormt zijn ervaring op Tristan da Cunha, het meest geïsoleerde bewoonde eiland in de wereld, tussen Kaapstad en Buenos Aires. Er wonen zo’n 250 mensen. Op de onbewoonde eilanden rondom leven miljoenen zeevogels (voornamelijk pinguïns, albatrossen en stormvogels) en enkele inheemse landvogels zoals de kleinste niet-vliegende vogel ter wereld: de Inaccessible eilandral. Deze vogel lijkt meer op een kuikentje dan op een volwassen vogel en de veren zijn, net als bij een kiwi, een soort haren geworden. Hij is alleen op het eilandje Inaccessible te vinden. Op Tristan da Cunha zelf leeft een waterhoen dat niet kan vliegen en een wonderlijke geschiedenis heeft. Albert Beintema ging er in 1993 naartoe om de waterhoentjes te bestuderen. Hij schreef daarover het boek Het waterhoentje van Tristan da Cunha (Atlas 1997). Sindsdien is hij vaak terug geweest op het eiland, meestal als gids aan boord van expeditie-cruiseschepen. 

Praktische informatie

  • De presentatie is woensdag 6 maart om 20.00 uur in Het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1 in Neerijnen.
  • Iedereen is welkom om de presentatie bij te wonen.
  • Toegang is gratis voor IVN leden. Voor niet leden € 6.00.

Meer weten?

Voor meer informatie over de presentatie van Albert Beintema kun je terecht bij Bert Vos van de Vogelwerkgroep IVN West-Betuwe, via vwg@ivnwestbetuwe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *