Presentatie Over De Bevers In Nederland

Presentatie over de bevers in Nederland

Datum: 21 mrt. 2024
Tijd: 20:15

Locatie
Stroomhuis Neerijnen


Op donderdag 21 maart geeft beverspecialist Willy de Koning een lezing over de bevers in Het Stroomhuis in Neerijnen. Iedereen is welkom.

Begin 19e eeuw is de bever in Nederland uitgestorven. Omdat het dier in ons waterrijke land thuishoort en positief bijdraagt aan de biodiversiteit, is de bever in 1988 weer in Nederland uitgezet. Eerst nam het aantal bevers langzaam toe. Sinds 2011 is de populatie flink gegroeid. Bevers komen nu in bijna alle provincies voor. 

Ook in ons rivierengebied zien we volop hun knaagsporen, glijbanen en soms een beverburcht. Al zien we het dier zelf niet zo vaak. Waar en hoe leeft een bever? Wat eten ze? Wat is hun invloed op de omgeving? Willy de Koning volgt al vele jaren de bevers in Limburg. Ze filmt ze en werkte mee aan de bioscoopfilm “Holland, Natuur in de Delta”. Ze schrijft erover in onder meer “Gewilde Dieren” over de herintroducties in Nederland. Ze geeft presentaties en wordt vaak om haar mening of advies gevraagd door onder meer waterschappen, natuurorganisaties en overheden. Willy houdt zich op de hoogte van al het bevernieuws in Nederland, ook in ons rivierengebied. Zij kan ons dan ook vertellen hoe het hier met de bevers en eventuele schade door bevers gaat.

Haar presentatie, waarbij ze ons ook bevertanden, keutels en beverhuid laat zien en voelen, duurt ongeveer een uur. Aansluitend laat zij haar film ‘Bevers in Nederland’ zien. Met unieke shots van het gedrag van bevers in de vrije Nederlandse natuur – overdag en ’s nachts – en opnamen van de geluiden die ze daarbij maken.

ALV voor IVN-leden
Voorafgaand aan de presentatie van Willy de Koning houdt IVN West-Betuwe haar jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV). Leden krijgen begin maart de vergaderstukken.

Praktische informatie

  • De ledenvergadering is alleen toegankelijk voor leden en begint om 19.30 uur.
  • De presentatie over de bevers van Willy de Koning start om 20.15 uur. Iedereen, ook niet-IVN-leden, zijn van harte welkom om deze presentatie bij te wonen.
  • De ledenvergadering en presentatie over bevers zijn in Het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1 in Neerijnen.
  • Leden van IVN kunnen de presentatie na afloop van de ledenvergadering gratis bijwonen.
  • De kosten voor niet-leden van IVN zijn € 5 inclusief koffie of thee (contant te betalen of via QR-code) 
  • Graag vooraf aanmelden voor de vergadering en de beverpresentatie via penningmeester@ivnwestbetuwe.nl. 

Foto: Poetsende bever bij kamsalamanderbulten bij Heesselt. Caroline Nagelsmit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *