Lezing Stroomhuis Neerijnen Over De Wielen In West Betuwe

Lezing Stroomhuis Neerijnen over de wielen in West Betuwe

Datum: 07 nov. 2023
Tijd: 20:00

Locatie
Stroomhuis Neerijnen


Stille wateren, diepe gronden.
Lezing over de wielen in West Betuwe; littekens van een strijd die nog steeds voortduurt.

De West-Betuwe kent vele tientallen van deze doorbraakkolken, van oudsher wielen of waaien genoemd.

Ze hebben een grimmige kant als symbolen van riviergeweld en wanhoop. Veelzeggend zijn de oude volksverhalen die vertellen over een verzwolgen boerderij of kerk die met helder weer in de kolkdiepten zichtbaar wordt.

Maar bekijk je de wielen in samenhang met hun welvarende omgeving dan ogen ze opeens als symbolen van wonderbaarlijk herstel en menselijke veerkracht. Wielen zijn dan ook plekken bij uitstek om stil te staan bij het eeuwenlange wonen in de machtige rivierendelta, bij de ups en downs hiervan sinds de mens de rivier begon uit te dagen door de grootschalige bedijkingen, 1000 jaar geleden.

Op dinsdag 7 november vertelt landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen wat die stille wateren zo bijzonder maakt. Ferdinand voert ons mee naar de dijken langs Waal, Linge en Lek en naar binnendijken als de Aalsdijk en de Diefdijk. Hij legt uit hoe je naar het landschap van een wiel moet kijken en welke wieltypen je kunt onderscheiden. Aandacht is er ook voor de hedendaagse betekenis van de wielen, voor de wijze waarop ze kunnen bijdragen aan bewustzijn over delta en klimaat en de kansen om deze waterparels te laten glanzen in het Westbetuwse landschap.

Lees meer >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *