Film: The Salt Of The Earth

Film: The Salt of the Earth

Datum: 09 mrt. 2022
Tijd: 19:30

Locatie
Theater de Molen


Op woensdag 9 maart wordt in Theater Het Molenhuis de film The Salt of the Earth vertoont. Het is een fraai vormgegeven documentaire over Braziliaanse sociaal fotograaf Sebastião Salgado, die wereldberoemd werd met omvangrijke projecten als Workers en Migrations.

In de documentaire zien we Salgado, die zelf alleen in zwart-wit fotografeerde, afwisselend in kleur en zwart-wit. In kleur wanneer hij voor zijn nieuwste fotoproject Genesis de wereld over reist en wordt gefilmd door zoon Juliano. In zwart-wit wanneer hij tegen Wenders vertelt over zijn eerdere werk, waarin vooral het menselijk lijden centraal staat. Salgado kon die ellende op zeker moment niet langer aanzien en zocht troost in de natuur. Voor Genesis fotografeerde hij louter ongerepte natuur.

Deze documentaire neemt je ook mee in het bijzondere leven van Salgado: de man achter de camera. Een gepassioneerde avonturier met een missie: het lot der minderbedeelden vastleggen. Op pakkende wijze vertelt hij over zijn ervaringen en aan alles zie en voel je hoe pijnlijk en confronterend dit is geweest voor hem.

Toch laat The Salt of the Earth zien dat de vernietiging van de natuur niet volledig onomkeerbaar is en biedt daarmee hoop en inspiratie. Want uiteindelijk is stil staan nooit de oplossing

De film The Salt of the Earth wordt voorafgegaan door een gesprek met fotograaf Henk Braam. Hij zal worden geïnterviewd door fotojournalist Ger Loeffen.

Henk Braam: “Door mijn ogen heb ik mensen en plaatsen gezien. Ik heb schoonheid en geluk, pijn en verdriet gezien.”

Henk Braam is een betrokken en bekroond fotograaf die zijn tijd verdeelt tussen reizen naar ontwikkelingslanden voor hulporganisaties en fotograferen in zijn woonplaats Nijmegen. Zijn opdrachten hebben hem over de hele wereld gebracht waar hij getuige was van hongersnood, oorlog, onderdrukking en natuurrampen. Zijn foto’s dragen sterke boodschappen van mensen en plaatsen.

“Ik nodig je uit om door mijn ogen te kijken naar de wereld zoals ik die zie.”

Met deze activiteit viert Het Molenhuis samen het 25-jarig jubilieum van Het Dijkmagazijn (voor alle jubileumactiviteiten zie www.dijkmagazijnbeuningen.nl.)

Woensdag  9 maart 2022, aanvang 19:30 uur
Entree: € 8,50
Reserveren via www.theaterdemolen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *