De Rivierduingids, in het spoor van Jac. P. Thijsse

IMG 7874

De Struingids krijgt een zusje: de Rivierduingids

Op 6 september 2019 is de Rivierduingids gepresenteerd in Min40Celsius. Het is een initiatief van Stichting Leven met de Aarde in Etten. Net als de Struingids is het een gidsje geworden op A5 gerecycled papier, ontworpen door Jan van den Berg. Rode draad is de fietstocht die Jac. P. Thijsse in 1915 maakte door de Oude IJsselstreek. We spraken met initiatiefnemer Lies Visscher-Endeveld.

Het begin van een beweging, in het spoor van Jac. P. Thijsse?
Jac. P. ThijsseLies Visscher: “In het spoor van Thijsse gaan betekent goed om je heen kijken. Niet onverschillig blijven, maar actief aanpakken, natuurbescherming en kennis delen. In zijn spoor gaan betekent ieder gelijkwaardig ontmoeten en vergeven als iets niet helemaal gaat zoals je wilde. De gids roept op meer aandacht te besteden aan de diversiteit in het landschap en hoe die is ontstaan. Diversiteit in het landschap geeft diversiteit in de natuur. De o zo belangrijke biodiversiteit. Zonder optimale natuurlijke biodiversiteit, geen volwaardige evolutie. De optimale oeroude “schepping” zal vertragen, stokken, stoppen, want er zijn onvoldoende organismen die corrigerend, beïnvloedend op kunnen treden. Mensen zullen geen reden meer zien voor dankbaarheid, voor dat wat hen om niet toekomt. ”

Wat staat er in de Rivierduingids?
“De gids is dik geworden, 64 pagina’s. Naast de beschrijving van de fietstocht van Jac. P. Thijsse is er in de Rivierduingids heel veel ruimte voor andere verhalen en columns over bijvoorbeeld duurzaamheid, geologie, voedsel, cultuurhistorie en over de vraag hoe wij als mensen kunnen omgaan met deze antropocentrische tijd. Bijdragen zijn er o.a. van Camiel Helming (over voedselbossen), André Kaminski (over tiny houses), Prinses Irene, René van Uum (Min40Celsius), bisschop De Korte (Den Bosch), biologen Jo Louppen en Joop Schaminée. Er is ook informatie over dat andere rivierduinengebied in Nederland, de Maasduinen. We gaan voor verbinden met ieder die wil en een bijdrage kan leveren voor zorgvuldiger omgaan met  criteria die de Sustainable development goals dichterbij brengen, en wereldovershootday naar achteren, ons afvragend wat zou Thijsse NU doen?”

Klik voor de digitale Rivierduingids

Hoe komen mensen aan de Rivierduingids?
“Je kunt op diverse plekken de Rivierduingids afhalen. Een overzicht staat op de website van Leven met de Aarde. De gids is gratis, voor grotere oplagen wordt een euro gevraagd. Je kunt een vrije bijdrage doneren op NL74 INGB 0002 9319 68 t.n.v. E.Visscher-Endeveld te Etten o.v.v. project Jac. P. Thijsse.”

Waar kan dit toe leiden?
“Mensen die kennis hebben over de Rivierduinen en andere landschapselementen kunnen geïnspireerd zijn om de komende jaren in de Geoweek begin juni aandacht te besteden aan dat landschap. Bijvoorbeeld aan de rivierduinen d.m.v. een Rivierduinfestival. Met elkaar muziek maken, iets schrijven iets tekenen, koken, het kan van alles zijn om te gedenken hoe het landschap in de natuur is ontstaan, en hoe dat goed is. Die Geoweek is een hulpmiddel om kennis te delen en samen gezellige dingen te doen. Het idee is dat het gemeenschappelijk ervaren van een mooie leefomgeving aanleiding is om er zoveel mogelijk, het jaar door, (w) aardig in te leven. Je ziet dan dat het schoonste vanzelf ontstaat, en dat je daar deel van bent.

Ideeën welkom bij levenmetdeaarde@live.nl. Wij willen een beweging vormen voor het realiseren van de ontwikkelingsdoelen hier in relatie met de hele aarde.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *