De struinburgemeester neemt ons mee langs de Lek

“Culemborgers zijn onlosmakelijk verbonden met de Lek; mensen wandelen langs het water, treffen elkaar met ondergaande zon bij de haven of varen met hun bootje. De helft van de foto’s over Culemborg die via social media gedeeld worden, heeft met de rivier te maken.” Aan het woord is Gerdo van Grootheest, sinds 2017 burgemeester van Culemborg: ”Veel Nederlanders ‘kennen’ de Lekstad vanuit de trein, de Randstad achterlatend over de eerste grote rivier. ‘Het mooiste stukje treinreis van Nederland’, hoor ik vaak.”

Gerdo van Grootheest, burgemeester van Culemborg

Burgemeester Gerdo van Grootheest (Culemborg) aan de oever van de Lek.

Als we bij het gemeentehuis komen, kunnen we de auto meteen laten staan. De burgemeester heeft al leenfietsen voor ons geregeld en over de dijk,  onder indrukwekkende Hollandse luchten,  fietsen we naar de Lek.

Het Rivierengebied heeft de burgemeester altijd geboeid, ook al in de 20 jaar die hij in Maastricht doorbracht. Sinds hij er woont en werkt, is de waardering groter geworden; “Het is fantastisch dat je vanuit de stad zo de riviernatuur in loopt. Stad en land, twee voor de prijs van één. Je ervaart hier echt de openheid, de mooie wolken. Elke seizoen, elke dag, elk moment is anders. En op het water gebeurt altijd wat. Leuk dat plezier- en beroepsvaart door elkaar varen, zelfs tijdens de grootste zwemtocht in de Nederlandse rivieren, van Beusichem naar Culemborg.”

Deze burgemeester is een echte wandelaar, blijkt al snel; vaste rondjes met de hond, klompenpaden in de buurt, NS tochten (bijvoorbeeld die van Houten Castellum naar Culemborg – een aanrader) en steeds meer lange afstandpaden. Laatst van Gorinchem naar Culemborg, een stuk van het Waterliniepad, 35 km maar liefst. Hij loopt graag samen met Peter, z’n partner. “Het fijnst van wandelen vind ik het buiten zijn. Ik neem graag de omgeving als geheel in me op. Met leuk gezelschap heb je wandelend makkelijk gesprekken of je bent juist een tijdje stil. Heerlijke ontspanning!”

Struinen langs de Lek is soms lastig, aangezien het eigendom van de gronden nogal versnipperd is. De Lek in de buurt van Culemborg is ook provinciegrens. Het leent zich meer om rondjes te maken, in plaats van lange trajecten langs de rivier te lopen.

“Wat me opvalt in Culemborg is het groen in de stad. We hebben op veel plekken fruitbomen staan. Die bomen zijn van de gemeente, maar het staat iedereen vrij om het fruit te plukken. Op de website van de gemeente staat een kaartje waar je al die verschillende bomen kunt vinden.”

“Water is karakteristiek voor dit gebied. Mensen hebben ertegen gevochten. Bijna 25 jaar geleden zijn mensen uit dit gebied geëvacueerd. Het bleek een kentering, die ook nieuwe kansen met zich meebracht. Na dat hoogwater is veel natuurgebied ontwikkeld. In de uiterwaarden langs de Lek bij Culemborg kun je nu genieten van veel moois. Vroeger werden zulke ontwikkelingen vaak eenzijdig ingestoken. Ik vind het een plicht van ons allen om oog te hebben voor meerdere belangen en deze bij elkaar te brengen, als in het landschap iets ingrijpends moet gebeuren. Ik word er blij van als dat lukt. Zo creëren we een mooi natuur- en cultuurlandschap, waarin de historie nog zichtbaar is.”

Tekst: Emmie Nuijen
Foto’s: Jan van den Berg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *