3 rivieren wandelweekeinde

3rivww5

Van ‘t weekeinde maakten we met z’n tienen een tocht dwars door rivierenland. We trokken van Gorinchem naar Lexmond langs Merwede, Linge tot Lek.

Na jarenlang met name struintochten langs de Waal, vond ik het tijd worden rivierenland es te doorkruisen. Je merkt dan hoe dicht de verschillende rivieren bij elkaar liggen en wat een prachtige plaatsjes je tegen komt. Dat Leerdam centraal moest liggen, stond vast voor me. De omgeving is haast betoverend mooi én heeft veel te bieden; naast prachtige, afwisselende natuur, ook veel historie, van Hollandse waterlinie tot de nog in werking zijnde glasfabriek.

Gorinchem was voor verschillenden een ‘eye-opener’, leuk om nog es terug te gaan. Voor ons was het schuilstad aan het begin; de regen was heftig, pas om 12 u liepen we de dijk op, langs de Merwede. Na fort Vuren gingen we langs een kade waar ten tijde van de mobilisatie voor de Tweede Wereldoorlog een aantal loopgraafstellingen met betonnen groepsschuilplaatsen werden aangelegd. Allemaal werden we geraakt door het  idyllische Heukelum aan de Linge. Langs het kasteel en onder bomen, tot slot de brug over naar Leerdam.

Dag twee vertrokken we daarvandaan voor etappe twee, eerst langs de Diefdijk. Bij het grootste wiel van Nederland, het Wiel van Bassa, rustten we. De volgende verrassing dient zich snel aan, het gezellige dorp Schoonrewoerd. Het café was helaas dicht vanwege de zondagsrust, maar ooievaars klepperden ons tegemoet en we stonden stil bij de kerk met een toren die al rond 1300 gebouwd werd. Er is veel aandacht voor het behoud van natuur in de Vijfheerenlanden, valt ons op. We werden hartelijk ontvangen door een boer, op zijn erf tappen we verse melk. Die geeft ons energie voor de laatste etappe van 10 km naar Lexmond. Daar strijken we neer op een terrasje, met een ijsje!

Tekst: Emmie Nuijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *