Met de Oudheidkamer Tiel in de Kleine Willemswaard

Wwaard1

28/09/2019 – Vandaag had de Oudheidkamer Tiel een excursie naar de Kleine Willemswaard, binnen hun thema ‘na-oorlogse jaren’. Ons onderkomen voor de dag was het gebouw van watersportvereniging ‘de Waal’ en natuurlijk de nieuwe stadswaard van Tiel.

‘k Heb veel geleerd, bijvoorbeeld dat door de uiterwaard een oude weg naar de steenfabriek in de Schipperswaard (nu aan de Echteldse kant van het Amsterdam Rijnkanaal) loopt. Langs die weg stond een waardmanshuis, daar woonde de persoon die de uiterwaard beheerde en toezicht hield. Vele aanwezigen weten nog levendig dat aan het einde van de groene krib het Tielse zwembad lag. Met een drijvende brug over een geultje kon je daar komen.

Jos Rademakers (directeur ARK natuurontwikkeling, de stichting die de uiterwaard drie jaren beheert): “in het zomerbed kun je je ei niet kwijt”. Er is o.a. voor vissen, weinig rustig, ondiep water langs de Waal. De oude Waalbedding die in het gebied uitgegraven is, voorziet hierin.

En over karakteristieke/fluviatiele planten langs de rivieren: slijkgroen doorloopt in 2 weken de hele cyclus kiemen-bloeien- zaadzetten. Willem Beekman (plantendeskundige) wees ons op Moerastandzaad (zie foto),  Doornappel, Zomerfijnstraal, Rechte Bijvoet, Kruisdistel,  Wilde Amarant en veel andere planten met  mooie namen.

Tekst/foto’s Emmie Nuijen


Doorkijkje naar de Waal

moerastandzaad
Moerastandzaad

Foto: Jos de Bijl
Foto: Jos de Bijl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *