Resultaten van 30 jaar natuurontwikkeling langs de Grensmaas

Grensmaas

De Maas tussen Maastricht en Maaseik is veranderd in een vrij natuurgebied waar de rivier doorheen meandert. In het recente rapport ‘Maas in Beeld’ wordt beschreven hoe de 600 hectare nieuwe natuur zich heeft ontwikkeld.

Tussen Maastricht en Maaseik is de oppervlakte aaneengesloten natuurgebied in tien jaar tijd verdubbeld. Er zijn drie keer zoveel bijzondere planten en bloemen als voorheen. Hettie Meertens, die namens ARK Natuurontwikkeling nauw betrokken was bij alle ontwikkelingen, blikt terug: “Ik zag hier al kraanvogels overnachten. Ik vond zwijnensporen. Bloemen als wilde marjolein, echte sleutelbloem, rapunzelklokje en weideklokje kun je hier nu vinden. Het is bijna onvoorstelbaar wat hier in 30 jaar is gebeurd.”

De cijfers in het rapport Maas in Beeld illustreren de toename van de soortenrijkdom. Das, everzwijn, rugstreeppad, grauwe klauwier en bever hebben zich weer in het gebied gevestigd. Het aantal vlinders en libellen is verdubbeld en het aantal vissoorten verviervoudigd.

Meertens: “De natuur heeft echt een enorme sprong vooruit gemaakt: van een statische rivier naar een dynamische rivier. De Maas is hier een ruige grindrivier geworden. Hoe de natuur het heft in handen heeft genomen in de Grensmaas, zie je ook aan de natuurlijke kuddes die migreren. Ze zwemmen gewoon de Maas over, van Nederland naar België en vice versa. De kracht van het water is ook heel mooi te zien. De Maas breekt door grindbanken heen en legt nieuwe neer. En die enorme bloemenpracht die spontaan is ontstaan; je waant je soms echt in het buitenland. Ook omdat je vrij door het gebied kan dwalen. En wie weet wat er de komende jaren hier nog opduikt. De deur voor de otter, de zwarte ooievaar, de wilde kat en de visarend staat wijd open.”

Hier kun je alle resultaten lezen en mooie foto’s bekijken Maas-in-Beeld-brochure-nieuw.pdf

Wil je de nieuwe natuur ontdekken? Tips: Wandelen in het RivierPark Maasvallei | RivierPark Maasvallei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *