Plant uitgelicht: de Paarse Dovenetel

De Paarse Dovenetel (Lamium purpureum)

Paarse dovenetel

Een plant die je in Nederland overal in de bermen aantreft is de Paarse Dovenetel (Lamium purpureum). Deze éénjarige plant bloeit van februari tot november en kan 10 tot 30 centimeter hoog worden. Als je van dichtbij kijkt zie je dat de gekartelde bladeren dichtbehaard zijn, net als bij zijn ‘neef’ de brandnetel. Het verschil is dat je de dovenetel gerust kunt beetpakken zonder je te prikken. Dit is meteen de verklaring van de naam (deze netel is ‘doof’, doet je niks).

Naamgeving

De verklaring van de wetenschappelijke naam:
Lamium is afgeleid van het Griekse woord lamos (muil of keelgat) en heeft betrekking op de muilvormige bloemkroon. Purpureum betekent ” purperkleurig”.

In andere talen:

  • Frysk: Pearse dôvenettel
  • English: Red Dead-nettle (Purple Dead Nettle) of Red Henbit
  • Français: Lamier pourpre
  • Deutsch: Rote Taubnessel
  • Nederlandse volksnamen: ‘de Rode Aartsengel’, makke brandnetel, dannetel

Eetbaarheid

Tot het begin van de 20e eeuw werd dovenetel in bijvoorbeeld Frankrijk als groente gegeten en gewoon in moestuinen geteeld. Vooral de jonge scheuten en jonge bladeren van (alle) dovenetels zijn eetbaar. Pluk de blaadjes en meng ze onder de sla. Wel opletten dat je de plant plukt op een schone plaats natuurlijk. Je kunt er ook een heerlijke kruidenthee van zetten.

Geneeskrachtige eigenschappen

De plant heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. Een aftreksel van de Paarse dovenetel is goed tegen bloedingen, verse gekneusde blaadjes kunnen aangebracht worden bij snijwondjes. De plant heeft een hoog ijzergehalte, veel vitaminen en veel vezels. De geneeskrachtige thee is heel laxerend en versterkend. Voor de chaoten onder ons is er ook goed nieuws, de dovenetel helpt je om je gedachten te ordenen en helpt je om beter op te ruimen. Doe er je voordeel mee!

Meer bijzonderheden:

  • De zaden worden onder andere door mieren verspreid.
  • In zachte winters is de Paarse dovenetel ook bloeiend te vinden in akkerranden en langs stoepranden.
  • Omdat de plant al zo vroeg in het jaar bloeit maken de hommelkoninginnen graag gebruik van de nectar in de bloemen.
  • Groeit op akkers, in (moes)tuinen en in bermen.
  • In korte tijd kan de plant hele tapijten vormen, waardoor andere planten geen kans meer krijgen.
  • Verspreiding over de wereld:

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Heel apart die Paarse dovenetel, ik kwam een tuin tegen vol hiermee. Tevens een druk bezochte plek door hommels, dat kunnen dan koninginnenhommels geweest zijn. Een aantal foto’s genomen. Nu niet meer in de buurt wonende. Wat kunnen ze uitbundig bloeien, zo van we zitten boordevol en kom het maar halen hoor, hier is genoeg. Overlopend van alles van moeder natuur en eigenlijk een beetje uitgezakt beeld. Bedankt voor de info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *