Gehoorzaam aan de insectendoder

IMG 2787 768×512

Iedereen die weleens een insect heeft proberen te fotograferen weet het: ze zijn meestal al weg voor je de camera hebt scherpgesteld. Langzaamaan ontwikkel je wat handigheidjes zoals behendig besluipen, fotograferen in ochtend of avond (dan zijn ze wat slaperiger), e.d. Bij het insect op de foto (een strontvlieg) was dat allemaal niet nodig. Wat ik ook deed en hoe hard ik ook bewoog, de vlieg bleef roerloos zitten. Hij was namelijk al overleden. Ten prooi gevallen aan een schimmel die bekend staat als Entomophthora, de insectendoder.

Als je besmet bent met Entomophthora dan kun je het verder wel vergeten. De sporen van de schimmel zetten zich vast op en tussen het uitwendige skelet van het insect en groeien dan naar binnen. Ze vermenigvuldigen zich snel en dan gebeurt er iets gruwelijks: zodra ze de hersenen van het geïnfecteerde dier hebben bereikt klimt deze met zijn laatste krachten zo hoog mogelijk naar boven in een plant om daar te sterven. Het is alsof de schimmel hem daartoe dwingt en hij alleen maar kan gehoorzamen.

Andere insecten interpreteren deze dodengang als baltsgedrag en willen met het stervende insect paren. Zo raken ook zij besmet. Uiteindelijk wordt de gastheer totaal overwoekerd en sterft. Een behoorlijk tragische manier om aan je eind te komen!