Waalwoemi: Vuur Slaan Uit Vuursteen

Waalwoemi: Vuur slaan uit vuursteen

Datum: 29 mrt. 2023
Tijd: 15:00 - 16:30

Locatie
Dijkmagazijn Beuningen


Het kan gevaarlijk zijn, maar het is ook ontzettend spannend: vuur maken. Daarom organiseert Het Dijkmagazijn zondag 26 maart een minicursus vuur maken voor Dijkkanjers met een ‘rugzakje’ samen met hun ouders/opvoeders. Ook op woensdag 29 maart zijn kinderen welkom om vuur te slaan. Dat begint door vonken te slaan uit een stukje ijzer met een scherpe vuursteen. Die zijn te vinden op het waalstrand.

Vuur is waarschijnlijk de belangrijkste uitvinding die mensen ooit gemaakt hebben. Met vuur heb je macht. Je houdt er wilde dieren en vijanden mee op een afstand, je kunt er eten op koken en je donkere hut wordt er door verlicht en verwarmd. Tegenwoordig maken we snel een vuurtje met lucifers of een aansteker. Daar is geen kunst aan. Vóór deze uitvindingen moesten mensen zich behelpen met de bliksem of met vuurstenen. Dat laatste lukt met enig oefenen. Hoe het werkt kunnen kinderen met hun ouders bij Het Dijkmagazijn uitproberen. Behalve vlammen maken, leer je deze middag ook hoe je buiten een veilig vuurtje kunt aanleggen en wat je beslist niet moet doen. Wie het lukt om het vuur goed te doven na afloop én belooft zich te houden aan de Ere-code van het Veilig Vuur, krijgt een diploma van de vuurmeesters. De eerste regel daarvan is dat je komt in brandveilige kleding die vies mag worden. Dus geen nylon jasje! Deze activiteit is mogelijk gemaakt door Beuningen Samen in Beweging.

Waalwoemi Vuur uit vuursteen,
Zondag 26 maart, 13.00-14.30 voor Dijkkanjers met een ‘rugzakje’, samen met hun ouders/opvoeders.
Woensdag 29 maart, 15.00-16.30 uur, ouders/opvoeders welkom.
Startpunt Het Dijkmagazijn, Dijk 41 (hoek Waardhuizenstraat) Beuningen, Max. 12 kinderen van 7-13 jaar, deelname € 2,50 kind. Gratis via Klavervierpas. (Groot)-ouders/opvoeders mogen gratis meedoen. Aanmelden is verplicht via www.dijkmagazijnbeuningen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *