Open Momunentendag 2022 In Gebieden Staatsbosbeheer

Open momunentendag 2022 in gebieden Staatsbosbeheer

Datum: 10 sep. 2022
Tijd: Hele dag


Op zaterdag 10 september stelt Staatsbosbeheer Rivierengebied West in het kader van Open Monumentendag drie monumenten open. De Waardenburgse eendenkooi, de vlakbij gelegen poldermolen en Nieuw Fort Sint Andries bij Heerewaarden doen eraan mee.

Eendenkooi
In de eendenkooi is op zaterdag en zondag om 11.00 en 13.00 uur een rondleiding. De kooi is alleen te bezichtigen onder leiding van een gids. Door het afgesloten karakter is het prachtig en sereen gebied met een rijke cultuurhistorie. Binnenin is een vernuftig stukje eeuwenoud vakmanschap tentoongesteld, met rieten blindschermen, vangpijpen en zachte paden tussen grienden.

Poldermolen
Een paar honderd meter verderop ligt de Waardenburgse poldermolen, waarmee vroeger het waterpeil van de polders werd onderhouden. De molenaars geven op zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur een kijkje in de verschillende lagen van de molen. Tussen de twee monumenten ligt natuurgebied ’t Broek, waar veel reeën leven en waar men heerlijk kan wandelen.

Fort Sint Andries
Aan de overkant van de Waal is het Nieuw Fort Sint Andries op zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur open. Gidsen vertellen deze dag honderduit over de historie van het monument, het gebied, de oorlogen én over de bijzondere flora en fauna die er voorkomt. Voor gezinnen en kinderen is er een speurtocht waarmee het terrein en de elementen te verkennen zijn. De ruïne, die normaliter niet toegankelijk is, wordt opengesteld waardoor men de kelders van het fort kan verkennen.
Nieuw Fort Sint Andries ligt in de Bommelerwaard tussen de Maas en Waal, daar de rivieren elkaar bijna raken. Door deze strategische ligging heeft het fort restanten van drie verschillende oorlogen.

Op alle locaties is men van harte welkom en aanmelden is niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *