Expositie ‘Denkend Aan Water…’

Expositie ‘Denkend aan water…’

Datum: 25 mrt. 2022
Tijd: 00:00

Locatie
Slot Loevestein


Op 25 maart opent op Loevestein een nieuwe tentoonstelling met het thema water. ‘Denkend aan water…’ laat je letterlijk en figuurlijk zien en ervaren wat de huidige stand van het water is. Wat betekent water voor Loevestein, voor de regio en voor Nederland? Nieuwe ontwikkelingen en historische gebeurtenissen vormen een expositie waarin je het water kunt zien, horen, voelen en proeven.

Dagelijkse strijd
Hoog water en extreme droogte zorgen voor beschadiging aan de monumentale gebouwen en de vesting. Want hoe harmonieus de vesting er ook uit mag zien, dagelijks wordt er strijd gevoerd om de balans tussen het water, het kasteel en de vestingwallen in stand te houden. Hiervoor is een ingewikkeld systeem van sluizen en afwatering aangelegd.

Eeuwenoud water
Water is altijd heel belangrijk geweest voor Loevestein. Zo is de strategische plek tussen de Maas en de Waal de reden waarom Ridder Dirc Loef het slot in de veertiende eeuw bouwde. In de tijd dat het slot een staatsgevangenis was, bood water een natuurlijke muur om gevangenen binnen te houden. En toen Loevestein onderdeel werd van de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinies hield water de vijand juist buiten de vesting.

Tegenwoordig is water één van de trekpleisters van Loevestein. Het omliggende gebied, het Munnikenland, is in de afgelopen jaren volledig omgevormd tot prachtige natuur. Als het hoog water is, wordt dit gebied met opzet gebruikt om de rivier over te laten lopen.

De huidige stand van water
Naast de blik op de geschiedenis met water zal in de tentoonstelling veel aandacht uitgaan naar het heden en de toekomst ervan. Wat kunnen we doen om land en water te behouden voor toekomstige generaties? Wat gebeurt er met Nederland als het water gaat stijgen?

Bij de tentoonstelling komt een gevarieerd randprogramma, van lezingen en activiteiten voor kinderen tot een echte ‘drijf-in’ filmvoorstelling.

Spectaculaire opening
Met het kunstwerk WATERLICHT, ontwikkeld door Daan Roosegaarde, wordt de tentoonstelling en het themajaar op 25 en 26 maart geopend. Als een virtuele vloed overstroomt het poëtische WATERLICHT de vesting. Met dit sensationele kunstwerk vraagt Daan Roosegaarde aandacht voor de stijgende waterspiegel als gevolg van de opwarming van de aarde.

Tijdsblokken zijn vanaf februari te reserveren via www.slotloevestein.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *