De Waaier van Geulen: “de Biesbosch van Maas en Waal”

Slaghuis

Jan Slaghuis is kind aan huis in de Waaier van Geulen: “Ik heb iets met het rivierengebied en met deze plek in het bijzonder. Het is er zo heerlijk rustig en nooit hetzelfde. Je hebt hier enorm veel variatie. Van bos tot rivierduinen en van strandjes tot de nevengeul met heel veel leven. Ik krijg hier het gevoel dat ik in het buitenland loop!”

De Waaier van Geulen ligt precies tussen Boven- en Beneden-Leeuwen, direct aan de Waal. Vroeger was het hele gebied landbouwgrond. “Midden jaren ’60 is hier gestart met zandwinning. In 2003 met verondieping van de grote plas, de Kaliwaal, die hier door de zandwinning was ontstaan. Tegelijkertijd is begonnen met het inrichten van delen van het hele gebied ‘de Waaier van Geulen’, waar ik als hoofduitvoerder van GrondbankGMG / K3 bij betrokken ben.

Door de verondieping, de aanleg van eilandjes en van de nevengeul én door de natuur zijn gang te laten gaan, is dit hele gebied nu aan het veranderen in een prachtig, gevarieerd gebied waar bezoekers de riviernatuur optimaal kunnen beleven.

Het wordt de Biesbosch van Maas en Waal; een uniek, aaneengesloten natuurgebied waar gewandeld en gestruind kan worden over rivierduinen en strandjes en door bos en kruidenrijke graslanden. Geniet ervan!”