Tijd voor de rivierrombouttelling

Rivierrombout2

De ‘rivierrombouttelling’ is een woord dat je misschien pas na een paar keer lezen snapt. Het gaat logischerwijs om het tellen van de rombout langs de rivier. Er is nog maar weinig bekend van deze vrij zeldzame libelle. De rivierrombout maakt het onderzoekers dan ook niet gemakkelijk met zijn schuwe gedrag. Daarom is er speciaal voor deze soort een telling, van 20 juni tot en met 15 juli 2019.

De rivierrombout doet het weer steeds beter in Nederland. Vanuit Nijmegen is hij aan een opmars bezig in de Nederlandse rivieren. En dat is heel positief nieuws, want sinds 1902 was de rivierrombout verdwenen uit ons land. In 1996 werd er echter toch weer opnieuw een nimf van gevonden. De verbeterde waterkwaliteit in de rivieren staat verspreiding van de soort weer toe.

Larven van de rivierrombout kruipen de strandjes van de rivier op en ontdoen zich daar van hun huidje. Zoeken naar deze overblijfselen (zie de foto onder) is dus de makkelijkste manier om de aanwezigheid te bepalen. Nina Boemaars was getuige van het ‘uitsluipen’ van een rivierrombout in de Kil van Hurwenen. Een hele belevenis!

 

Hier lees je meer over de telling >