NatuurWijs, leren in de natuur

Natuurwijs IMG 8822

NatuurWijs is natuureducatie en -beleving aan kinderen van de lagere school. De kinderen ervaren de natuur met hart, hoofd en handen. De natuur is het klaslokaal. In het Rivierengebied zijn NatuurWijzers in opleiding. Vanaf september kunnen scholen hen inhuren.

Op 24 januari 2020 ging NatuurWijzer Eefke Halma Wetland Passewaaij in, met groep 7/8 van de Montessorischool in Tiel. Lucas was erbij en schreef onderstaand verslag.

“We kwamen op vrijdag allemaal met de fiets naar school. Vanaf hier gingen we in groepjes naar de Wetlands. We begonnen in een kring. Hier vertelden we met welk gevoel we in de Wetlands stonden.

Vervolgens gingen we bevertakken zoeken bij een meertje. De takken van de bever waren goed te herkennen door de tandafdrukken. We hebben geleerd waar we aan konden zien of het een oude of verse tak was.

Lucas, 10 jaar

In de klas zijn we bezig rond het thema Vikingen. In de Wetlands hebben we gesproken over het feit dat de Vikingen ook in dat gebied zijn geweest vroeger. We hebben het gehad over de drakkars (boten van de Vikingen) en hoe de Vikingen de stroomsnelheid van het water berekenden. Daarna gingen we zelf de snelheid van het water berekenen, wat lastig was, want de stroming ging alle kanten op.

Daarna was het tijd om wat te gaan eten. Na het eten kregen alle groepjes een kaart en toen moesten we zelf naar de plek op de kaart lopen. Toen we op de afgesproken plek aankwamen probeerden we een vuurtje te maken maar dat lukte niet echt want de takken waren te nat. We hebben verse brandnetels geplukt en hier thee van gemaakt, dat smaakte best bijzonder. Aan de andere kant van het heuveltje was een meertje en naast het meertje lag een modderveldje. Iedereen liep lekker in het modderveldje maar toen zat Franka opeens vast… De juf kwam haar helpen maar toen zat de juf ook vast… Alle kinderen moesten helpen de juf uit de modder te trekken en dat lukte.

Toen gingen heel veel kinderen struinen in de bosjes. Er zijn muizen gezien, lege eierschalen gevonden en schedels van vogels. Daarna gingen we naar de beverburcht. De bever was zelf verstopt. Naast de beverburcht hadden een aantal kinderen hele mooie veertjes gevonden, zwart met witte stippen en rode plukjes aan het uiteinde. Deze veertjes bleken van een bonte specht te zijn.

Helaas was het hierna tijd om weer terug te gaan naar de fietsen. Het was een gezellige en leerzame dag. “

Meer info: www.natuurwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *