Keigoed struinen tussen Ravenstein en Megen

Komend uit het gebied tussen Lek en Waal, arriveren we met de trein in vestingstad Ravenstein. De rust valt ons meteen op, we genieten er de hele dag van. Het is een zonnige dag begin februari.

De Osse bol smaakt prima, zeker zo goed als de Bossche! We slenteren door de sfeervolle straten, langs de barokke kerk, het leerlooiershuisje en over rondelen. Via het oude kasteelterrein bereiken we de Maas.

Met de wandelkaartjes van de Zuiderwaterlinie op zak, duiken we de spoorbrug onderdoor en lopen verwonderd van de ene naar de andere oude bakenboom. Aan onze linkerhand zien we opeens een geul. We zouden tussen die geul en de dijk moeten lopen, iets verder staat deze namelijk in verbinding met de Maas. Bij struinen door de uiterwaarden moet je alert blijven en actuele kaarten zijn onontbeerlijk, blijkt weer.

Dit gebied zal de komende jaren veranderen; Het project Meanderende Maas gaat de dijk van Ravenstein tot Lith versterken, de Maas aan Gelderse én Brabantse kant meer ruimte geven en het gebied mooier en economisch sterker maken. Er ligt inmiddels een definitief ontwerp en medio 2023 is de verwachte start van de uitvoering (meer informatie: www.meanderendemaas.nl).

Halverwege maken we een uitstapje naar Dieden, maar we blijken de tocht helemaal langs de Maas te kunnen vervolgen tot Megen, nog een stad met kloosters!
Voor Megen wordt een groot deel van de maisakkers in de uiterwaarden vervangen door een waterrijk gebied van ruim 500 hectare, met rietmoeras en ooibosjes. De watervogels genieten er al volop van.

De populieren pal langs de Maas vergezellen ons, de overkant steeds dichtbij. Op de kaart van Vrijstaat Land van Ravenstein lazen we over de Maas en Walers: “een zachtmoedig doch wilskrachtig volk, dat eeuwen lang werd geteisterd door opkomend water en binnenvallende Hollanders natuurlijk. Dat schept een band. We noemen ze dan ook de Brabanders van boven de Maas.”

Er zijn hier veel ponten, even overwegen we bij Megen de pont naar Appeltern te nemen en een ronde te maken, via Batenburg terug naar Ravenstein. De zuidoever houdt ons vast, het noordelijke gedeelte van de gemeente Oss bevalt ons. We zwaaien nog even naar Maasbommel en verruilen de Maas voor een kanaal naar Oss, waar we weer op de trein stappen.

Tekst: Emmie Nuijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *