Excursie Dijken Bouwen Tussen Maas En Waal

Excursie Dijken bouwen tussen Maas en Waal

Datum: 17 okt. 2021
Tijd: 13:00 - 15:00

Locatie
Dijkmagazijn Beuningen


Het Dijkmagazijn organiseert zondag 17 oktober een excursie over de bouw van dijken. Oktober is de maand van de geschiedenis, ‘Aan de slag’ is het onderwerp. Tussen Maas en Waal blinken de bewoners van oudsher uit in het bouwen van dijken.

Al in de middeleeuwen bouwende bewoners langs de Waal dijken: om hun huizen en stallen en boomgaarden droog te houden. En gaandeweg ook om steeds meer land in te pikken. Dat zorgde voor groei en welvaart, maar uiteindelijk ook voor heel veel ellende. Vanaf 1700 tot 1850 brak om de paar jaar wel ergens een dijk door. Aan de vorm van de wielen, de plassen die daarbij ontstonden, is een beetje in te schatten wanneer zo’n doorbraak plaatsvond. Hoeveel werk dat dijken bouwen is geweest, is in Het Dijkmagazijn nog wel te zien: gereedschap uit het jaar nul geeft een indruk van het gezwoeg om droge voeten. Ook de site www.verhaaltussenmaasenwaal.nl geeft daarvan een indruk. Bij de musea en bezoekerscentra in de regio kunt u de meest bijzondere Verhalen tussen Maas en Waal ter plekke zien of beleven.

Excursie: Aan de slag: dijken bouwen. Zondag 17 okt 2021 van 13.30-15.00 uur. Het Dijkmagazijn, Dijk 41 Beuningen. Kosten 3,50 p.p. Aanmelden is nodig: www.dijkmagazijnbeuningen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *