Zandwinner Dekker creëert nieuwe natuur

Dekkergroep2018 Hansbarten

Wie regelmatig langs de rivieren struint, kent de vele hekjes wel. De uiterwaarden zijn veelal in handen van agrariërs en bedrijven. Maar wat weinig mensen weten, is dat natuurgebieden ook eigendom van private partijen kunnen zijn.

Niet alleen de overheid, zoals Rijkswaterstaat en de provincies, creëert nieuwe natuur in het rivierengebied, ook het bedrijf Dekker doet dit. Op eigen grond en helemaal voor niks. Zo heeft Dekker al veel grote natuurgebieden langs de Maas, Rijn en Waal gerealiseerd. Bijvoorbeeld de Liendense Waard bij het stadje Batenburg of de Hedelse Bovenwaarden. Natuurorganisaties als Het Geldersch Landschap & Kasteelen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten beheren de terreinen.

Zonder 1 cent belastinggeld
Dekker is een zandwinner die zich verantwoordelijk voelt voor de toekomst van Nederland. Met meer natuur en minder CO2-uitstoot. Het familiebedrijf uit IJzendoorn zoekt een balans tussen maatschappelijke opgaves. Dekker levert grondstoffen voor de bouw – een nationale opgave -, en met deze inkomsten ontwikkelt het bedrijf nieuwe natuur, natuurrecreatie en extra ruimte voor onze rivieren. En het mooie is dat dat allemaal zonder 1 cent belastinggeld tot stand komt. Niet alleen omdat het kan, maar ook omdat de familie Dekker voelt dat dit de juiste weg is om te gaan.

Dekker organiseert regelmatig rondleidingen op haar ‘zandfabrieken’. Kijk op www.DekkerGroep.nl voor de data.

Drijvende zandfabrieken
Als u over de dijk tussen Winssen en Deest fietst, ziet u de ‘Emmy-Yvonne’ liggen, een imposante drijvende zandfabriek. Hier langs de Waal haalt deze rijzige dame industriezand omhoog en sorteert dit direct in geschikte korrelgroottes voor de beton-industrie, bijzonder om te zien!
Ook bijzonder is dat dit ‘winwerktuig’ volledig op groene stroom draait en dus 0% CO2 uitstoot. Op het dek stuurt een elektromotor een pomp aan die dagelijks 6.000 ton zand opzuigt, fluisterstil! De stroom komt vanaf de wal via een dikke kabel. De tijd van dieselgeneratoren is voorbij. De elektrificatie vormt onderdeel van een stappenplan van Dekker om de CO2-uitstoot in de productie vergaand te reduceren, naar 80% in 2020. Dekker gaat hierbij verder dan het Klimaat-akkoord van 49% CO2-reductie in Nederland.

www.DekkerGroep.nl