Rondstruinen in het Ooijse Schependom

Het Ooijse Schependom is het Nijmeegse gedeelte van de Ooijpolder. Met 275 inwoners is het de dunst bevolkte wijk van Nijmegen. Er is dan ook volop ruimte voor de natuur in deze ‘Stadswaard’. Je mag er vrijuit struinen door de uiterwaarden en over de Waalstrandjes.

Er zullen maar weinig grote steden in de wereld zijn waar je zo snel van het centrum middenin de natuur staat; Nijmegen is bevoorrecht met de Stadswaard! Via de nieuwe wandelbrug de Ooypoort (uit 2013) loop je zo van de drukke Waalkade naar de stilte van het ‘Ooijse Schependom’. De uiterwaarden maken deel uit van de Ecologische hoofdstructuur (EHS) en het Natura 2000-gebied Gelderse Poort.

De Struingids maakte een rondje, met start bij het herkenningspunt voor de Circul van de Ooij. Je kunt vrij je weg zoeken door het struweel, al moet je wel om de nieuwe nevengeul ‘t Zeumke lopen, die hier in 2017 werd gerealiseerd op de plaats waar al een oude rivierloop liep. De strandjes worden veel gebruikt, zowel door recreërende Nijmegenaren als Galloway-runderen en dat gaat goed samen.

Aan de noordkant van ‘t Zeumke maakten we deze 360 graden opname (je kan met je muis rondkijken):

Via het bruggetje ‘t Zeumplankje loop je weer rond, langs het Hollandsch-Duitsch gemaal, terug naar je beginpunt.

Tekst & foto’s: Jan van den Berg

Een aantal andere dingen die opvielen in het gebied:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *