Op het noordpuntje van de Groenlanden

We kunnen het nu onderhand wel verklappen: de nieuwe Struingids die in voorjaar 2022 uitkomt richt zich op de gemeenten Berg en Dal en Nijmegen, met een uitstapje over de Duitse grens. De Gelderse Poort Zuid, dus. Deze zomermaanden gebruiken Emmie en ik voor een grondige verkenning. 

Donkerswart, Ooijpolder

Eerder op de dag waren we bij Staatsbosbeheer in de Ooijpolder, waar Twan Teunissen ons veel goede tips gaf. Veel stukken van het beoogde gebied zijn niet nieuw voor ons, maar deze keer was ik in een gedeelte dat ik nog niet kende: het uiterste noordpuntje van de Groenlanden, de uiterwaarden ten westen van de Bisonbaai dus.

Vanaf ongeveer de plek waar de oude veldoven staat aan de Ooijse Bandijk kan je de uiterwaarden induiken. ‘Donkerswart’ heet dit perceel. De vereniging De Ploegdriever heeft de oude veldnamen opgediept en overal duidelijke bordjes opgehangen. Een afwisselend landschap volgt, met verrassende doorkijkjes en verscholen zandstrandjes. Steeds aan de overkant van de Waal uitzicht op de Bemmelse Waard, met de enigszins ontsierende zandwinning en de schoorsteen van de oude steenfabriek als mikpunt.

Een uniek plekje is waar het water van de strang van de Bisonbaai de Waal in stroomt. Het lijkt daar (in dit seizoen) net een bergbeekje! Ik maakte er een 360 graden opname van, zodat je mee kan genieten:

Tekst en foto’s: Jan van den Berg

Een aantal andere dingen die me opvielen in het gebied:

Tussen strand en weiland vond ik een overmaat aan insecten in de ruige kruidenvegetatie. Bij elke stap die ik zette sprongen er meerdere sprinkhanen alle kanten op. Een aantal voorbeelden van wat ik tegenkwam:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *