Struinen bij de Grensmaas 3: Negenoord-Kerkeweerd

De oorsprong van het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd bij het Belgische Dilsen-Stokkem ligt bij de grindwinning, zoals zoveel andere gebieden aan de Grensmaas. Jarenlang werd het gebied ontgrind, tot er in 2008 definitief een einde kwam aan de grindwinning. Uiterwaarden ter grootte van 200 hectare werden opnieuw ingericht en de zomerdijk werd verplaatst, zodat de Maas meer ruimte kreeg en de natuur meer zijn gang kon gaan. Het resultaat is een paradijsje, één van de meest waardevolle struingebieden aan de Maas.

Wandelaars hebben hier overal vrije toegang. De hekjes staan er alleen om de runderen en paarden binnen te houden en dus niet om mensen buiten te houden. Alleen vlakbij het dorp Dilsen-Stokkem zijn er een paar stroken ingericht als rustgebied voor de dieren.

Wandeling
De route is niet moeilijk te volgen, ik liep op mijn bezoek, in begin september 2024, vanaf parkeerplaats P10 via de uitkijktoren naar de Maas. Als je eenmaal het zomerdijkje bent gepasseerd, kan je naar hartenlust rondstruinen. De meeste andere wandelaars blijven in het eerste stuk hangen, dus als je doorloopt tot het eind waan je je alleen op de wereld.

Biodiversiteit
Bijzonder aan Negenoord-Kerkeweerd is dat hier de meeste plantensoorten van de hele Maasvallei groeien. Naast de algemene soorten kan je hier meer dan 70 zeldzame plantensoorten vinden. Ook de enorme vogelrijkdom is opvallend. O.a. roodborsttapuit, grauwe klauwier en blauwborst komen hier tot broeden. De twee grote waterplassen van Negenoord zijn een walhalla voor watervogels.

Lichtblauwe flits
Op het zomerdijkje zag ik opeens een lichtblauwe flits vlak over het wandelpad schieten. En daar nog één. Ik wist even niet wat het was, een vlinder? Dan ging hij wel heel snel. En op de plek waar het diertje geland was, kon ik niets ontdekken. Totdat ik beter keek en een uitstekend gecamoufleerde sprinkhaan ontdekte. Het was de blauwvleugelsprinkhaan, en die blauwe vleugels zie je alleen maar in de vlucht. Vandaar.

Blauwvleugelsprinkhaan (afbeelding rechts: Didier Descouens)

Tekst en foto’s: Jan van den Berg

Foto’s onderweg

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *