Struinen over het Gelders Eiland

Herwen ligt tussen de oude rivierlopen van Rijn en Waal, die hier nog geen kilometer uit elkaar liggen. Het eiland ontstond ruim 300 jaar geleden toen het Pannerdensch Kanaal werd gegraven. Slechts een paar bruggetjes en het veer geven toegang tot het eiland, doorgaand verkeer is er niet. De geïsoleerde ligging wordt nog eens versterkt omdat de rivieren ook de landsgrens vormen met buurland Duitsland.

Ooit heeft de Rijn zich door de oude stuwwal bij Elten geworsteld en meandert al millennia lang alle kanten op. De rivier heeft veel stroomruggen en dode rivierarmen achter gelaten die een prachtlandschap hebben gevormd, met idyllische dijkjes.

Op het Gelders Eiland en omgeving zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet. (Route)kaarten voor fietser en wandelaar zijn bij Heerlijckheid Herwen beschikbaar. Vanaf dit logeeradres kan je direct alle kanten op.

Gelders Eiland kaart

Routes

Uitzicht vanaf de Elterberg

Uitzicht vanaf de Elterberg (foto Bernadette Willemsen)

Via Huis Aerdt loop je het dorp uit, de Ossenwaard in. Je hebt een schitterend uitzicht op de Elterberg aan de Duitse zijde. Natuurmonumenten versterkt hier het natuurlijke evenwicht met de uitbreiding van het rietmoeras. Je kunt via het bruggetje bij de Houberg doorlopen voor een klim op de Elterberg en genieten van een prachtig uitzicht of je volgt direct via het Klompenpad van Spijk je weg naar Lobith, waarbij je het leefgebied van de bevers passeert.

Via huis Aerdt kun je vanuit Herwen via de oude dijk ook richting buurdorp Aerdt lopen en hier langs de Rijnstrangen struinen. Ook hier is een mooi klompenpad uitgezet.

Een andere mogelijkheid is om vanaf Heerlijckheid Herwen via de andere kant de Molenstraat uit te lopen. Via de Putmanskrib kom je bij De Bijland. Dit water staat nog in open verbinding met de Waal. Vanaf dit punt heb je weer verschillende opties om de omgeving te verkennen. Je kunt hier langs het water verder wandelen richting Tolkamer, naar Millingen en Millingerwaard (voetveer), of juist via de Geitenwaard richting Pannerden. Hier komt binnenkort het derde klompenpad van het Gelders Eiland (Pannerdense waard).
Vanuit Pannerden kun je ook met het veer naar Doornenburg voor bezoek aan het kasteel (van Floris) of het Fort Pannerden. Kortom je komt al snel tijd te kort om alle wandelroutes te ontdekken!

Heerlijckheid Herwen, prachtige uitvalsbasis voor wandelaars

Het Gelders Eiland en omgeving is één van de veelzijdigste wandel- en fietsgebieden van Nederland. “En gelukkig nog niet door te veel mensen ontdekt”, aldus Marcel Geurds, uitbater van biologisch restaurant “Heerlijckheid Herwen”, centraal gelegen op het rustige eiland.

Heerlijckheid-HerwenAan de rand van het dorp gevestigd in een oude boerderij die het oude karakter heeft behouden, is het een prachtige uitvalsbasis voor de liefhebber van groen en rust. Behalve heerlijk en eerlijk eten kan je hier ook overnachten (5 gastenkamers). Een goede bestemming dus voor een meerdaags wandelavontuur!

Het restaurant (EKO gecertificeerd) beschikt over een eigen moestuin en met de combinatie van overnachten is het enig in haar soort. Je kunt de deur uit lopen om in alle windrichtingen het prachtige landschap te verkennen. Moe en voldaan keer je terug op de boerderij. De keuken staat garant voor een goede biologische maaltijd.

Graag tot ziens bij Heerlijckheid Herwen!
www.heerlijckheidherwen.nl
info@heerlijckheidherwen.nl
0481-453333
Molenstraat 9, 6914 AC Herwen
Je kunt ook kamers reserveren bij Heerlijckheid Herwen via airbnb.nl en bedandbreakfast.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *