Lezing: Met Een Verrekijker Het Heelal In

Lezing: Met een verrekijker het heelal in

Datum: 22 okt. 2024
Tijd: 20:00 - 22:00

Locatie
Stroomhuis Neerijnen


Sterren kijken met een gewone verrekijker? Dat kan. Op 22 oktober vertelt astronoom Paul Bakker er alles over tijdens zijn presentatie in het Stroomhuis in Neerijnen.

Wie graag de natuur intrekt, heeft vaak ook interesse in sterren en planeten. Onze aardse natuur is immers maar een onderdeeltje van het immense natuurgebeuren in het heelal. Het waarnemen van de sterrenhemel is iets waar alleen astronomen en toegewijde hobbyisten zich mee bezig lijken te houden. Liefst met grote telescopen en ingewikkelde apparatuur. Dat is echter helemaal niet nodig! Iedereen kan diep het heelal in kijken. Met een gewone verrekijker kun je al heel veel zien. Sterker nog, bij sommige objecten kun je zelfs het beste een verrekijker gebruiken.

Natuurliefhebbers hebben meestal al een prima verrekijker. Wat dat betreft ben je startklaar om een blik op de hemel te werpen. Maar ja, welke astronomische objecten zijn mooi om te bekijken? Wanneer zijn deze zichtbaar? En hoe kun je die objecten vinden met een verrekijker? Hoe kun je je verrekijker het beste vasthouden? Is een statief handig? (ja en nee!). Hoe zet  je een gewone verrekijker op een statief? Op deze vragen krijg je antwoord tijdens deze presentatie. Als het kan, gaan we bij helder weer naar buiten. Met een beetje geluk is er boven de westelijke horizon een bijzonder object te zien: komeet Tsuchinshan–ATLAS. 

Paul Bakker

Hij is van jongs af aan geboeid door de sterren en het heelal. Paul Bakker studeerde af als astronoom aan de universiteit van Leiden. Met een carrière in de IT werd sterrenkunde vooral een gedreven altijd aanwezige liefhebberij. Paul is auteur van het boek ‘Met een verrekijker het heelal in’ (2024), oprichter van Astroflex.nl en gastauteur op het platform AstroBlogs.nl. Hij geeft presentaties over verschillende sterrenkundige onderwerpen.

Praktische informatie

  • De presentatie Met een verrekijker het heelal in is op dinsdag 22 oktober, van 20.00 tot 22.00 uur.
  • Locatie is het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1 in Neerijnen. 
  • De presentatie wordt georganiseerd door het Stroomhuis in samenwerking met IVN West-Betuwe.
  • Iedereen is welkom. IVN-leden hebben gratis toegang. Andere mensen betalen € 6 inclusief koffie of thee.
  • Aanmelden voor de presentatie graag via de site van het Stroomhuis. Als je je als IVN-lid voor de presentatie aanmeldt, is de reservering € 0,00.
  • Neem je verrekijker mee, als je die hebt. Paul Bakker heeft een paar verrekijkers te leen.
  • Voor meer informatie over deze presentatie kun je terecht bij Rosina Verweij via rosinaverweij@hotmail.com 

Foto: Sterren kijken met een verrekijker, Paul Bakker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *