Willem Beekman onthult geheimen uit de natuur

Willem In De Willemspolder

De Tielse bioloog Willem Beekman geeft met zijn nieuwe boek ‘Openbaar Geheim’ een kijkje in de ingenieuze wereld van planten en dieren. Hij vertelt op aanstekelijke wijze over samenwerking tussen dieren, de ontwikkeling van organismen en dat wat ons als levende wezens met elkaar verbindt. De wijsheid en schoonheid van planten en dieren zijn voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie. ‘Openbaar Geheim’, een toegankelijk boek over wat wij kunnen leren van de natuur, is een afronding van zijn werkzame leven als spreker en coach.

Openbaar geheim van Willem Beekman (2020, uitgeverij Christofoor)

Openbaar geheim (2020, uitgeverij Christofoor)

Aan de hand van verschillende verhalen én zelfgemaakte tekeningen, doet hij zorgvuldig uit de doeken hoe bepaalde planten en dieren leven. “Tal van voorbeelden laten de samenhang en wijsheid in de natuur zien. Denk bijvoorbeeld aan zwermen vogels en scholen vissen die zich zeer geordend bewegen zonder leider. Daar lijkt wel een soort ordenend principe aanwezig dat je niet in de afzonderlijke dieren aantreft. De leider is het geheel. Dat vind ik fascinerend.”
Steeds wordt de koppeling naar de mens gelegd; wat kunnen wij leren van de natuur, bijvoorbeeld over samenwerken en veranderen.

“Al deze verhalen heb ik eerder gebruikt tijdens mijn werk. Het opschrijven ging snel, in een half jaar stond het op papier, maar de tekeningen waren een grote kluif. Twee jaar ben ik ermee bezig ben geweest, want ik was helemaal niet gewend om te tekenen. Een cursus botanisch tekenen in Groot-Brittannië heeft me geholpen de basistechnieken onder de knie te krijgen. Het is ook een persoonlijk boek geworden, want ik schrijf over mijn verhouding tot de natuur ingebed in mijn biografie.”

Herderstasje, één van de eigen tekeningen in het boek van Willem Beekman

Herderstasje, één van de eigen tekeningen in het boek van Willem Beekman

Is het thema actueel? “Mensen zijn op zoek naar zingeving en verbanden, ook omdat ze hun verbondenheid met de natuur kwijt zijn. Met mijn boek wil ik helpen om de ogen te openen voor grote en zinvolle verbanden in de natuur zelf en tussen ons en de natuur. We zijn natuurlijk zelf ook natuur, maar dat lijken we een beetje vergeten te zijn.”

Willem, die al meerdere boeken over planten en over de sterrenhemel heeft geschreven, is al bezig met een volgend boek. Dat gaat over de brandnetel, een ondergewaardeerde plant en belangrijk in de Nederlandse natuur. Net als in ‘Openbaar Geheim’ is de schoonheid van de natuur een belangrijke drijfveer.

Interview: Emmie Nuijen
Foto: Gerard Oomen

Bestel het boek ‘Openbaar geheim’ op Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *