Waterwandeling langs flora en fauna door ommelanden van Vianen (15 km)

Rode draad van deze wandeling is de rol van water voor mens en natuur in heden en verleden van Vianen. De Lek krijgt uiteraard veel aandacht, maar we komen ook langs binnendijkse vaarten en kanalen, de stadsgracht en enkele watermonumenten in de oude stad.

Onze struintocht begon door de uiterwaarden van de Lek, de Pontwaard. Hier voer vroeger een pontveer naar Vreeswijk. In 2013-2015 is de oude Pontwaardgeul uitgegraven (in het kader van ‘Ruimte voor de Lek’). Direct na aanleg bleek dat de oevers van de geul onderhevig zijn aan erosie door scheepvaart op de Lek. Je loopt hier langs fikse kliffen. Ook de zon en de maan zorgen voor waterbeweging. De Lek is een zoetwatergetijderivier. Het gemiddelde tijverschil tussen dagelijks hoog- en laagwater is bij Vianen ongeveer 1.25 meter. In de zomer, als de stuw bij Hagestein geheel of grotendeels gesloten is, kan het dagelijks tijverschil oplopen tot meer dan 1.50 meter.

In het Viaanse Bos welt kwelwater op de Lek op. Het was flink soppen. Er stonden bundels met wilgentenen, die net geoogst waren. Hierna laten we het geraas van de snelweg gelukkig achter ons.

De Zederikkade vonden we één van de ‘highlights’. Hier loop je tussen indrukwekkende oude knotwilgen en knotpopulieren.

Via het open gebied langs het Merwedekanaal doemt langzaam de stedelijke omgeving op, industrie, bewoning en weer de A2, die nadrukkelijk met Vianen verbonden is.

Langs oude stadsmuren slingeren we de prachtige oude binnenstad van Vianen in.

Tekst en foto’s Emmie Nuijen

Deze wandeling is verkrijgbaar bij VVV Vianen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *