Waaltruste, nieuw prentenboek voor de jongste generatie rivierbewoners

Jolanda Vd Bergh

Afgelopen zondag spraken Jolanda van den Bergh en ik elkaar in de Kleine Willemswaard (Tiel) over ‘Waaltruste’, het kinderboek dat Jolanda onlangs schreef. Het hoogwater was net genoeg gezakt om het Waalstrand te bereiken. We liepen en praatten  en werden tijdens onze picknick op de oever verrast door een Schotse Hooglander, die interesse had in onze koffie. Spannend en ook leuk, want deze grote grazer komt in het boek ook om de hoek kijken.

Aanleiding Jolanda kreeg vorig jaar het blijde bericht oma te worden. Creatief als ze is, begon ze meteen een figuurtje voor hem te ontwerpen. Als vanzelf kwam ze met het figuurtje in de context van de Waal terecht. Dit boek is geboren uit liefde voor de Waal. “De Waal betekent voor mij ontspanning en inspiratie. Struinend langs de ruige Waal kan ik enerzijds mijn hoofd leeg maken, anderzijds stromen er meteen ook weer zoveel nieuwe ideeën binnen.” Het prentenboek is ontstaan toen ik mijn figuurtje ging combineren met Waalfoto’s van mijn broer Marcel van den Bergh.

Inhoud en boodschap  “Met dit prentenboek kunnen ouders met hun jonge kind de dag afbouwen door de dieren langs de Waal gedag te zeggen.” Jolanda maakt kinderen bewust van dieren die op en om de Waal leven. Als echte Maas en Waalse, is Jolanda de koeien en varkens van het boerenland niet vergeten. Hoofdpersoon Zayn leeft als kind nog in een onbegrensde fantasiewereld. “Ik wil kinderen op jonge leeftijd al de rust, schoonheid en het avontuur van de riviernatuur meegeven. Het leven rond de Waal prikkelt de zintuigen en fantasie. Het daagt je uit om te gaan struinen, spelen. Ik hoop dat het boek ouders en (jonge) kinderen inspireert om ook zelf op avontuur langs de Waal te gaan. Voor hun plezier en vervolgens kunnen kinderen hierdoor ook meer zorg voor de natuur ontwikkelen.”

Vormgeving Het boek ziet er heel mooi uit. Jolanda combineerde prachtige foto’s van Marcel van den Bergh (fotojournalist van de Volkskrant) met haar eigen aquarellen. De aquareltechniek past uitstekend bij de waterrijke Waalfoto’s en bekrachtigt de dromerige sfeer van het boek. Deze beelden staan centraal en worden omgeven door stukjes tekst op rijm.

‘Waaltruste’ is voor € 14.95,- verkrijgbaar via waaltruste@gmail.com.

Tekst en foto’s: Emmie Nuijen

 

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Het lijkt me een geweldig boek! Jolanda heeft met haar creativiteit weer iets prachtigs neergezet. Ben supertrots op haar en ik ga het boek zeker kopen!!

  2. Wat een topidee! Prachtig cadeautje voor kinderen. Ik ben heel erg benieuwd naar het resultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *