Tichelgaten Buren, een gevarieerd natuurgebied
Midden in de Betuwe, vlakbij het pittoreske stadje Buren, ligt natuurreservaat Tichelgaten. Door ingrijpen van de mens is hier een bijzondere biotoop ontstaan voor plant en dier. In mei is het één grote bloemenzee.
De tichelgaten zijn ontstaan door klei- en zandwinning, voor de steenfabriek die daar van 1890 tot 1969 gevestigd was. Het terrein is met de hand tot 1 meter afgegraven (geticheld), waarmee kalkhoudend zand tevoorschijn kwam. De grote plas, waar het gebied zijn naam ‘de Put van Buren’ aan te danken heeft, is in de jaren ’50 gegraven voor de zandwinning.
Flora
Zelfs voor niet-kenners springt de variëteit aan planten in het oog. Zoals de Brede Orchis, die het goed doet op de kalkrijke, matig voedselrijke bodem. We kwamen ook velden vol Grote Ratelaar tegen, een prachtig gezicht. De zeldzame Bevertjes konden we niet ontdekken, dat is voor een volgende tocht.
Fauna
Dat het hier wemelt van de insecten zal geen verrassing zijn. Vooral de vlucht van de Viervlek, een grote libelle, is mooi om te aanschouwen. In de broekbosjes langs de plassen zijn de paden soms nauwelijks begaanbaar door omgevallen bomen, maar dat maakt het juist heel spannend. Hier gonst het van de muggen, schorpioenvliegen en brandnetelmotjes.
Paddenstoelen
We komen in de herfst nog eens terug, want het terrein staat in de nationale top 10 van natuurterreinen waar paddenstoelen en schimmels floreren.