Struintocht door de Vestingdriehoek (19 km)

Op één dag drie provincies bezoeken, 600 jaar geschiedenis beleven, nieuwe natuur ontdekken en drie rivieren bevaren; dat kan in de Vestingdriehoek!

Start van de route is in de goed bewaarde vestingstad Gorinchem. Vanaf het station wandel je in 1 km. naar de Grote Markt. Als het zonnetje schijnt is het hier één groot terras. Via Hoogstraat-Appeldijk-Eind beleef je de levendige Lingehaven het best. Buiten de Waterpoort geniet je van het prachtige rivierzicht terwijl je op de volgende pont wacht. Of wacht het pontje al op jou?

Lingehaven GorinchemWoudrichem
Woudrichem is ook een historische vesting, maar heeft de rust van een oud vissersstadje behouden. Hier werd honderd jaar geleden nog volop op zalm en steur gevist. Hoewel de vissers zijn verdwenen, herleven de tijden in het Visserijmuseum en tijdens het Woerkums kampioenschap visbakken (rond Hemelvaartsdag).

De tocht gaat verder naar Loevestein, via het pontje. Of via het voetveer met het legendarische bordje “Heen motte betalen en weer weer“.

Munnikenland
In Munnikenland stap je een hele andere wereld binnen. De Koniks (wilde paarden) en Rode Geuzen (runderen) staan je al op te wachten. Paarden en runderen zijn belangrijk voor het begrazen van de uiterwaarden. Ook hier geldt: houd minimaal 25 meter afstand van de dieren.

Eerst bezoek je het Slot Loevestein. De vesting is vrij toegankelijk, je kunt wat drinken in de taveerne of op het terras. Voor het museumkasteel zelf moet je wel betalen, en dat is zeker de moeite waard. In dit robuuste kasteel leer je alles over roofridders, de spectaculaire ontsnapping van Hugo de Groot in de boekenkist en over de Hollandse Waterlinie.

Wil je de route inkorten dan kan dat door de pont te nemen naar Fort Vuren. Maar de echte die-hards struinen natuurlijk verder door het Munnikenland.

Ruimte voor de Rivier
Het Munnikenland is tussen 2013 en 2017 flink op de schop gegaan. Waterveiligheid en natuurontwikkeling gingen hand in hand. De dijk is een eind teruggelegd en dat geeft de rivier meer speelruimte. Door de grotere invloed van de rivier op het landschap ontstaat er een verscheidenheid aan nieuwe natuur.

Blijf zo dicht mogelijk langs de Waal lopen. Je komt dan langs Waalstrandjes en de nevengeul, die steeds meer leven herbergt. Op onze tochten zagen we hier bijvoorbeeld veel lepelaars en in de ruigten aan de oevers veel vlinders en andere insecten.

Brakel
Brakel is het meest westelijk gelegen dorpje van de Bommelerwaard. Wie door het oudste gedeelte van het dorp loopt kan de geschiedenis nog voelen, bijvoorbeeld aan de vele terpen. Toch is een flink deel verloren gegaan bij de dijkverzwaring in de jaren ‘70.
Het mooiste stukje vind je bij de kerk, het Spijker en Landgoed Brakel. Loop over de Veerdam naar de rivier.

Vuren
Het autoveer Brakel-Herwijnen brengt je naar de overkant. Hier kan je meteen linksaf over de strandjes lopen. Bij de Ytong-fabriek gaat dat niet meer en moet je over de dijk. Het dorp Vuren is ook niet ongeschonden uit de dijkverzwaringen gekomen. Veel authentieke dijkhuisjes moesten het veld ruimen.
In Restaurant Oud-Vuren kan je die oude sfeer nog wel opsnuiven. De oudste boerderij van het dorp is een mooie plek om de huisgebakken appeltaart te proberen.

Hondswaard
De Hondswaard is – inderdaad – een ideale plek om de hond uit te laten, maar heeft meer te bieden voor de natuurliefhebber. Een bever heeft hier sinds enkele jaren zijn intrek genomen en het struweel rond de oude steenfabriek herbergt veel dieren- en plantensoorten. De strandjes worden gebruikt voor recreatie.

Fort Vuren
Het ‘Fort bij Vuren’ ligt direct tegenover Slot Loevestein. Het vestingwerk werd in 1844 gebouwd om te voorkomen dat de vijand naar het westen kon doorstoten. Het fort zou gebruikt worden tijdens de verschillende mobilisaties en kreeg in 1940 een Duitse luchtaanval te verwerken. Net na de oorlog werden NSB-ers uit de regio hier gevangen gezet. Fort Vuren heeft een gezellige herberg, een terras en je kunt er overnachten.
Aan de Waaloever werd op 5 mei 2017 een herdenkingssteen geplaatst om de oorlogsslachtoffers uit Vuren te herdenken, met name een vader en twee dochters die omkwamen toen een vliegtuig op hun huis stortte.

Zo wandel je langs Dalem weer terug naar Gorinchem. De mooiste route om de stad in te lopen is via de Dalemse Onderweg en door de Dalempoort, de enige overgebleven stadspoort. Wandel over de stadswallen weer terug naar je vertrekpunt.

PRINT DEZE ROUTE ALS PDF >

struinen in de Vestingdriehoek

Beter op weg met de Riveer app

Alleen voor deze struintocht met een van de pontjes van Riveer mee? Het zou geen reden moeten zijn om de Riveer app niet aan te schaffen.
Met de mobiele app heb je alles voor jouw overtochten gewoon in je broekzak. Je vindt er de meest actuele dienstregeling, het laatste nieuws over de veerdienst en de app biedt de mogelijkheid om alle tickets met je mobiele telefoon te kopen. Je tickets zijn zelfs tien procent goedkoper ten opzichte van de tickets die je aan boord koopt. Zo ga je nog makkelijker en goedkoper heen en weer. Ook als dat slechts eenmalig is. Wedden dat je nog eens terugkomt?
Download de gratis Riveer app nu voor Apple of Android!

Riveer logo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *